NIR ROITMAN
Long exposure - blog.jpg

בלוג צילום

בלוג צילום לא חייב להיות גיקי וטכני, הבלוג שלי מדבר בגובה העיניים. מגוון פוסטים בבלוג עם טיפים טובים לצילום שחלקם הגדול נותן משמעות חדשה לגישה שלכם כצלמים וגם למתעניינים.

בלוג צילום לא חייב להיות גיקי וטכני - לפחות זה מה שאני מאמין בו. אני כן מאמין שבלוג צילום יכול גם לדבר על צילום כתרבות מהנה ולא רק כדף של נוסחאות מסובכות. אני מקווה שתמצאו את בלוג הצילום באתר שלי כייחודי ומקווה שזה יעניין אתכם שכן הבלוג צילום שלי מדבר על צילום בגובה העיניים בצורה נגישה.

אני לא מדבר כאן על דברים טכנים ומנסה יותר לדבר על משמעות ודעות על עולם הצילום. אמנם יש פוסטים על טיפים לצילום, אבל אתם גם תתקלו בהרבה טיפים לא ישירים שבאים כגישה פילוסופית שיגרמו לכם לחשוב יותר לעומק לפני שאתם מתחילים לצלם. בבלוג תשמעו דעות על דברים מעניינים שאולי מעסיקים או עוברים בראשם של צלמים או אנשים שמתעניינים בצילום.

אני שם אצלי כמטרה בבלוג צילום שלי גם לעניין אנשים רגילים שלא ממהרים להפוך לצלמים, אך יודעים שאין מה לעשות וצילום זה כבר חלק מהחיים שלנו בעידן הדיגיטלי. אתם מוזמנים לקרוא בבלוג ומקווה שתהנו. אם נהניתם מפוסט מסוים - אני אשמח אם תשתפו את הכתובת שלו ברשתות החברתיות או אפילו באתר או בבלוג שלכם ותספרו בכמה מילים לקוראים הבאים למה אתם מאמינים שהם יהנו מאותו פוסט.

למה חשוב לדעת מה זה צילום? –ניר רויטמן.

למה חשוב לדעת מה זה צילום? דבר ראשון צריך להודות - צילום הוא תחום שמכיל בתוכו המון רבדים. צילום הוא תחום אשר מורכב ממרכיבים של בחירות אומנותיות רבות, חלקן דורשות הבנה טכנית וחלקן הגדול תלוי באישיות שלנו ובבחירות שונות שנעשה. דבר ראשון מהבסיס - אמנם חלקכם מכיר את התרגום של המילה באנגלית photography לתרגומה היווני כרישום באור וכן צילום מהווה בסופו של דבר שמירה של מידע שמופק מאור. אך מקור המילה צילום בעברית מגיעה מהמילה "צֶלֶם" שהיא אמנם מסמלת דמות, אבל יש לי להוסיף על כך משהו. אולי זה ירתיע חלק ממכם אבל תישארו ותבינו למה אני כאדם לא דתי מביא את ההסבר הבא.

בתורה נאמר: "וַיִּבְרָא אֱלֹהִים אֶת הָאָדָם בְּצַלְמוֹ בְּצֶלֶם אֱלֹהִים בָּרָא אֹתוֹ" על כך יש הרבה פירושים. אמנם אני לא אדם דתי אך הקשבתי למורים שלי. המורה לתנך שלי אמרה שלמעשה אלוהים לא יצר את האדם כדמות שדומה לו מבחינה פיזית ולא מבחינה נפשית. בן האדם נוצר כדמות שיכולה ליצור ולהרוס. לבן האדם תהיה הבחירה העצמית שלו לגבי איזה פעולות הוא יעשה ואיזה לא. לעומת האדם שאר החיות פועלות מדפוסים קבועים בהתנהגותם לפי מה שהטבע (או אלוהים) הטביע בהם. לכן כאשר נאמר שאלוהים ברא את האדם בצלמו בצלם אלוהים – מתכוונים שהוא נתן לו את היכולת ליצור בחירות כמו שהוא יכול לעשות. צילום הוא תחום כמו כל דבר בחיים שלנו שמורכב מהרבה בחירות. הבחירות שלנו הם אלא שייקבעו לאן נגיע בחיים שלנו וכמובן איך ייראו הצילומים שלנו

Grossglockner High Alpine Road, Austria צילום: ניר רויטמן

צילום הוא מדיה גדולה שכיום מתחלקת לשני אגפים עיקרים כללים – אמנות ובצד השני תיעוד. שני האגפים האלה תמיד מתמזגים אחד עם השני אבל כאשר לוקחים את שניהם לקצה התיאורי שלהם נראה את הדבר הבא – אמנות יהווה צילום אבסטרקט או דבר כל שהוא לא מציאותי שאולי מכיל סיפור מסוים. מצד שני תיעוד יהיה צילום שיניים שנעשה במרפאת שיניים.

שני התחומים האלה עדיין מתקיימים זה לצד זה ולוקחים אחד מהשני פעם יותר ופעם פחות. כמו כל תחום שנגע בו האדם, צילום הוא תחום עם היסטוריה שעבר הרבה בדרך עד שהוא הגיע לזמן הזה שאני מדבר עליו. אני לא אדבר בפוסט הזה הרבה על ההיסטוריה של הצילום אך אדבר על הצילום בהווה שלנו כרגע. צילום הפך להיות נגיש וככול שהזמן עובר אז הוא נעשה יותר ויותר נגיש ואנחנו תלויים בו יותר ויותר. אנחנו נתקלים במדיה הזאת בכל מקום אפשרי. העולם כה רווי בצילומים עד כדי כך שאנחנו מתעלמים כל יום ממאות תמונות שאנחנו רואים כל יום. צילום בעבר היה מוכר כתחום טכני לחלוטין. לפני יותר מ100 שנה אם היינו מגיעים לצלם אז ככל הנראה היינו מתיישבים בכיסא המיוחד שהיה מקבע את הגוף שלנו שלא נזוז במילימטר והצלם היה מכין את הציוד ויוצר תמונה אחת. לכן בעבר החשיבו צלם כטכנאי לכל דבר (לא מדבר על זרמים כמו pictorialism שאני מאוד אוהב). אם בעבר הרחוק להחזיק תמונה אחת של עצמנו הייתה גורמת לנו להיחשב ברי מזל, היום המצב הוא שונה. המדיה השתנתה הרבה וכך גם מה שמצפים ממנה.

צילום: ניר רויטמן

בעולם הצילום מה שפעם היה יכול לרגש אז היום אולי מרגש פחות. יש לנו הרבה דרישות מצילום כדי שייחשב כצילום טוב מבחינתנו או לפחות כצילום שנרצה להסתכל עליו יותר משתי שניות. חלק נובעים מהרוויה הגדולה של צילומים טובים שלמעשה גורמת לסטנדרטים שלנו לעלות וחלק נובעים מזה שאנחנו רגילים לראות תמונות בצורה שאפשרי להגיע אליה רק בעזרת כלים טכנולוגיים שונים (כגון יכולות המצלמה – טווח דינאמי, הגברה אלקטרונית או כדברים כמו עריכה). פעם אחד המורים שהיה לי שהיה מורה לצילום מוצר - אמר שהתמונות של הצלמים שהכניסו אותו לתחום שלו בזמן שלמד בעצמו, כבר לא נחשבים אקטואליים או מוערכים בתעשייה לפי הדרישות העכשוויות שלנו כיום. אכן העולם השתנה, אך זה לא אומר שנגמרה הרומנטיקה בצילום, זה תמיד יהיה קיים. צילום יכול להיות תחביב נהדר או יכולת מהנה, צילום יכול להיות מקצוע וצילום יכול להיות שליחות שתוכל להשפיע עליכם ועל אחרים.

האם יש לכם מכשיר כלשהו שבעזרתו ניתן לצלם? לא משנה אם אתם מחזיקים מצלמה אנלוגית או דיגיטלית, מצלמה ייעודית או טלפון. אם כן אז יופי – אתם מחזיקים בידכם כלי שיכול להווה בשבילכם שער לכניסה לעולם נפלא שקוראים לו צילום.

מוזמנים לבקר ולראות את שאר האתר. תמונות של פורטרטים, נופים, הופעות חיות, צילומי תדמית, צילומי משפחה, אופנה ועוד. קיימת גם חנות לתמונות נופים בדף הנופים .

אהבתם? נהניתם? למדתם? מוזמנים לקרוא עוד פוסטים בבלוג הצילום שלי בלינק הבא www.roitmanphoto.com/blog

ניתן להגיב כאורחים מבלי להשאיר פרטים מזהים כגון מייל. רק לרשום שם וניתן לבחור למטה להגיב כאורחים.

Nir Roitman2 Comments