מתי זה הזמן הנכון לחזור לכבוש יעד שצילמנו עם תמונה מנצחת חדשה?
האם יש בכם רצון לחזור שוב לאותו יעד או נוף שכבר צילמתם? מרגישים עם הזמן שעוד לא כבשתם את היעד לגמרי עם תמונת נוף מנצחת? מתי זה הזמן הנכון לחזור לאותו יעד או נוף כדי לצלם אותו שוב? מוזמנים לקרוא
כל התמונות בפוסט זה מופיעות בדף הנופים באתר שלי בכתובת
אנחנו נולדים בעולם קטן. עולם שגדל משנייה לשנייה. כל חדר וכל פיסת טבע מגדילים את העולם שלנו בזמן שהראש שלנו מצלם ומתעד את כולו, מצלם ושומר בראשנו את העולם כפי שרק אנחנו מכירים. העולם הוא גדול והוא מכיל טבע ונופים שחלקם עוצרי נשימה וחלקם מרתיעים ומרתקים. צבעוניות, אור, טקסטורות וחווית נשמרים אצלנו בראש כתמונה מדהימה ומורכבת. העולם הפנימי שלנו מורכב ממיליארדי תמונות כאלה. חלק מאותן תמונות מרהיבות עיצבו אותנו ואת האהבה שלנו למקומות, אנשים, מראות, ואת אידיאל היופי האישי שבחרנו לטפח לעצמנו. לפעמים החלומות שלנו לטיול במקום מסוים בעולם התחיל אצלנו בצורה מודעת או לא מצפייה בתמונה מאותו מקום. תמונה שראינו כילדים או אפילו כמבוגרים יצרה אצלנו תחושה שאנחנו רוצים לחוות עוד מהמקום הזה.
כולנו מכירים מקומות מיוחדים שביקרנו בהם שגרמו לנו לרצות לחזור אליהם שוב. אלו יכולים להיות מקומות שחווינו בהם דבר מה חיובי או אולי מזכיר לנו משהו משמעותי. הצלמים שבינינו בוודאי יודעים שתמונות נוף שצילמנו תמיד יישארו בזיכרון שלנו והם יהפכו לחוויה בשם עצמן. אך האם החוויה הזאת היא חד פעמית מכל מקום שכזה? תארו לכם שאתם מתכננים טיול גדול והפנינה מתוך הטיול הזה היא שמורת טבע נפלאה או רצועת הרים מופלאה שתכננתם לצלם. בחנתם תמונות נוף רבות של הרבה צלמים שתיעדו את הנוף המדהים הזה והכנתם את עצמכם טכנית ורגשית לקראת הטיול. טסתם מרחוק ונסעתם כל היום עד שהגעתם ליעד ונשאר לקבוע מתי ואיפה בדיוק תניחו את המצלמה ותצלמו. התכנון יכל להיות ארוך או קצר אך אחרי שצילמתם את התמונה וחזרתם לבית וערכתם – האם מבחינתכם כבשתם את היעד בתמונת הנוף שלכם? אם אתם מרגישים שכן, כבשתם את היעד ויש לכם תמונת נוף מעולה ואין מה לחזור ליעד הזה שוב, תחשבו שוב. הפוסט הזה ידבר על המשמעות של הרצון לחזור שוב לאותו יעד שכבר צילמתם.
יש משפט חכם שאומר "כל מאסטר היה פעם תלמיד מתחיל". המשפט הזה מלווה אותי והוא נתן ונותן לי תקווה כמו שכן אני עם המשפט הזה נותן לאחרים תקווה. אני עדיין זוכר את השנים הראשונות שלי בעולם הצילום ואת השאיפה שצצה בשלב מסוים להתמקצע. כתבתי על זה בעבר, על ההתבוננות באינסטגרם של צלמים גדולים וחלום מסוים שנדרתי לעצמי שיום יבוא ואני אגיע לרמה שלהם. עם ההבנה הזאת שאני עדיין לא הגעתי לשיאי, האמנתי שיש לי רצון לראות ולהבין איך אני משתפר עם השנים. דרך אחת הייתה כמובן לחזור ולצלם במקומות שכבר צילמתי. יש אימרה שאומרת "לפעמים הצד האומנותי מתפתח מהר יותר מהצד הטכני והיכולות". לפי אימרה זאת קבעתי לעצמי בעבר שאני אחזור למקומות שכבר צילמתי לפני מספר חודשים או שנה ואצלם אותם שוב בתקווה שאראה שיפור. הסיטואציה הכי זכורה לי היא דווקא של וילה מפורסמת בירושלים שחזרתי אליה כמה פעמים. ראיתי משנה לשנה איך דייקתי יותר את התמונה וכמובן את העריכה והרבה מובנים אחרים. בשלב מסוים אמרתי לעצמי שאני כבר לא אחזור לשם בקרוב עד שאני לא ארגיש קפיצה ניכרת ברמת הצילום שלי. עם השנים הרמה השתפרה בצורה ניכרת אך החלטתי שאת המקום שאותו צילמתי בעבר יישאר חקוק אצלי בעבר כמו שצילמתי אותו ואני לא אצלם אותו שוב. לעומת זאת לגבי תמונות יותר עדכניות שלי של נופים מרשימים בעולם – החלטתי שאחזור לצלם רק אחרי 10 שנים.
אז למה ההחלטה שלי לא לחזור לצלם יעד שצילמתי כצלם מתחיל שונה מההחלטה לחזור לצלם את אותם נופים שיצא לי לצלם? ההחלטה שלי נובעת מכמה דברים, אבל אחד מהם הוא הפן החוויתי. אם המקום שצילמתי בעבר העביר לי חוויה שאני עדיין לא מקצועי מספיק, כנראה שהחוויה הזאת תשמר גם בצילום הבא. יש אימרה שאומרת "הקירות זוכרים את מי שישב ביניהם". אותה אימרה גם מזכירה לי ש"הקירות מזכירים לאחרים מי ישב ביניהם". אמנם גם את חלק מצילומי הנופים שלי צילמתי בהתחלת דרכי, אך הזיכרון והחוויה מהמקום עדיין צרובים בתוכי בצורה חיובית. למעשה אני מאמין שכל טיול שביקרתי בו – נשמר אצלי בזיכרון בזכות מספר תמונות שצילמתי וערכתי. הדבר המצחיק הוא שטיול שברובו היה לא מוצלח פתאום ייהפך לי בראש כמוצלח ביותר בזכות התמונות המוצלחות שצילמתי בו.
אז מתי זה הזמן הנכון לחזור לאותו יעד או נוף כדי לצלם אותו שוב? אין תשובה מוחלטת. אם זה יעד שעושה לכם טוב אז תבקרו אותו תמיד בלי קשר לצילום. אבל אם אתם מנסים לכבוש את היעד הזה שוב בצילום מנצח – אז יש עוד כמה אפשרויות. אפשרות ראשונה זה תקבעו מתי אתם חושבים שתהיו ראויים לנסות לצלם את התמונת נוף הזאת מחדש. כלומר ברגע שתרגישו מוכנים ותדעו שהשתפרתם – אז אולי זה הזמן למבחן הצילום האישי שלכם. תלכו לצלם את אותו מקום ותשוו את התמונת נוף העדכנית ואת התמונה מהעבר. אפשרות שנייה לעומת זאת היא לקבוע לעצמכם טווח זמנים שאחריו תצטרכו לחזור לאותו מקום למבחן אישי שלכם ולראות אם הצלחתם להשתפר בזמן שהקצבתם לעצמכם. אמנם חלק מהנופים משתנים עם השנים, אך אתם משתנים ביחד איתם – אל תשכחו שניתן לחזור גם בעונות שונות של השנה שבהם מזג האוויר משנה את הניראות וכמובן את החוויה.
מה קורה כאשר אתם חוזרים לאותו מקום כדי לעשות את התחרות האישית שלכם עם עצמכם ואתם מגלים שכן השתפרתם , אך הייתם רוצים לראות יותר שיפור? ובכן, מי אמר שהמבחן הזה חייב להיות חד פעמי? תבקרו את המקום הזה שוב כמה שאתם רוצים או צריכים. אם אתם לא בקטע של מבחנים אישיים, אז אולי פשוט תבקרו את המקום הזה שוב ושוב ופשוט תלמדו אותו ומתי ואיך הוא נראה הכי טוב. צילום זה תחום גדול של למידה ומלבד למידה אז הוא גם תחום שיוצר אצל חלקנו הרגשה של תחרותיות. לצלמים שעובדים בצילום ידוע שיש תחרותיות בין קולגות אחרות בתחום. לצלמים האחרים וכולל אלה שעובדים יש תחרות אישית שלא תמיד חייבים לסיים שהיא התחרות עם עצמנו. אך ההחלטה אם אתם רוצים להתחרות או רק להנות מהרגע תלויה רק בכם. גם כשאתם במין תחרות קטנה עם עצמכם, אל תשכחו להנות מהרגע ולזכור את החוויה שהמקום מראה לנו. אתם גם לא חייבים להתחרות עם אף אחד ולא עם עצמכם. אין מה להלחיץ את עצמכם אם אתם בסה"כ רוצים להנות מעולם הצילום שהוא אכן מהנה. אז פעם הבאה שאתם מבקרים בנוף מדהים ומצלמים אותו – תזכרו שאתם יכולים לבקר אותו שוב ואולי תתפלאו שזאת תהיה חוויה יותר עוצמתית מקודם.
כל התמונות בפוסט זה מופיעות בדף הנופים באתר שלי בכתובת https://www.roitmanphoto.com/landscapes וכולן מוצעות למכירה כהדפסים על מגוון חומרים ומגוון מוצרים לעיצוב הבית. מתמונות נוף לסלון ועד כריות וסדינים נעימים למיטה. יש ללחוץ על התמונה בדף הנופים כדי להגיע לעמוד מכירה עם מגוון האפשרויות.
ניתן להגיב כאורחים מבלי להשאיר פרטים מזהים כגון מייל. רק לרשום שם וניתן לבחור למטה להגיב כאורחים.