NIR ROITMAN
Long exposure - blog.jpg

בלוג צילום

בלוג צילום לא חייב להיות גיקי וטכני, הבלוג שלי מדבר בגובה העיניים. מגוון פוסטים בבלוג עם טיפים טובים לצילום שחלקם הגדול נותן משמעות חדשה לגישה שלכם כצלמים וגם למתעניינים.

בלוג צילום לא חייב להיות גיקי וטכני - לפחות זה מה שאני מאמין בו. אני כן מאמין שבלוג צילום יכול גם לדבר על צילום כתרבות מהנה ולא רק כדף של נוסחאות מסובכות. אני מקווה שתמצאו את בלוג הצילום באתר שלי כייחודי ומקווה שזה יעניין אתכם שכן הבלוג צילום שלי מדבר על צילום בגובה העיניים בצורה נגישה.

אני לא מדבר כאן על דברים טכנים ומנסה יותר לדבר על משמעות ודעות על עולם הצילום. אמנם יש פוסטים על טיפים לצילום, אבל אתם גם תתקלו בהרבה טיפים לא ישירים שבאים כגישה פילוסופית שיגרמו לכם לחשוב יותר לעומק לפני שאתם מתחילים לצלם. בבלוג תשמעו דעות על דברים מעניינים שאולי מעסיקים או עוברים בראשם של צלמים או אנשים שמתעניינים בצילום.

אני שם אצלי כמטרה בבלוג צילום שלי גם לעניין אנשים רגילים שלא ממהרים להפוך לצלמים, אך יודעים שאין מה לעשות וצילום זה כבר חלק מהחיים שלנו בעידן הדיגיטלי. אתם מוזמנים לקרוא בבלוג ומקווה שתהנו. אם נהניתם מפוסט מסוים - אני אשמח אם תשתפו את הכתובת שלו ברשתות החברתיות או אפילו באתר או בבלוג שלכם ותספרו בכמה מילים לקוראים הבאים למה אתם מאמינים שהם יהנו מאותו פוסט.

מה זה צילום פורטרט אמיתי ? הידוע כדיוקן

צילום פורטרט קלאסי. צלם : ניר רויטמן.

קישור לגלריה שלי של צילום פורטרטים - לחץ כאן

פורטרט היא מילה לועזית שתרגומה הבסיסי הוא דיוקן. אך מה זה דיוקן ולמה אנחנו תופסים בצורה שונה את שני הביטויים האלה כשונים אחד מהשני? השימוש הרחב במילה פורטרט בשפה העברית וגם חוסר ההבנה הכללי בקהל הבינלאומי ובנוסף שינויים שקרו בזרמים האומנותיים בעולם הציור והצילום - שינו את התפיסה של מה זה פורטרט. לפני שניתן לדבר על מה אנשים פשוטים או מה צלמים שונים מגדירים כפורטרט, נלך קצת אחורה. כולנו מכירים ציורים רבים של ציירים שונים שציירו אנשים. לאורך ההיסטוריה עולם האומנות המקצועי נחשב לתחום עם כללים וטכניקות שנחשבו לסטנדרט בתקופה שלהם. ניתן לראות את השינויים שעברו בין תקופות שונות ובין תרבויות שונות. מציורים בעלי נושא מהתנ"ך עד לתמונות חושפניות ונושאי חול. מלבד הנושאים גם הטכניקות המוכרות השתנו עם הזמנים ואנשים מנוסים יכולים לזהות את התקופה שבה צויר הציור לפי הטכניקה המזוהה עם הציור. באופן טבעי ככל שהזמן עבר אז נוספו זרמים חדשים בעולם הציור. עולם הצילום שיחסית נחשב ליותר צעיר גם התפתח רבות ובמובן מסוים זרמים מסוימים בעולם הצילום ניתקו אותו מעולם ציורי האומנות ונתנו לו במה משלו.

צילום פורטרט קלאסי. צלם : ניר רויטמן

מכיוון שאין יותר מדי מכתיבי כללים בעולם הצילום ומכיוון שהצילום כה נגיש בצורה שכל אחד יכול להתחיל לצלם – יש הרבה באלגן בתחום. צלמים רבים קוראים לעצמם צלמי פורטרטים מכיוון שהם פשוט מצלמים אנשים. אך גם בצילום אנשים יש הרבה קטגוריות שונות וסגנונות שונים וגם מטרות אחרות לגמרי וכמובן איכות וסגנון. חלק מהצלמים ניסו להגדיר צילומי פנים או חצי גוף כההגדרה הנכונה למה נחשב לפורטרט מכיוון שזה מה שהם צילמו, אני לא מסכים עם הקביעה הזאת. מלבד הקומפוזיציה גם משמעות הצילום השתנתה מצלם לצלם. בעקבות האופציה שלנו לפרסם דברים נוצר מצב שחלק מחשיבים צילומי פורטרט לתמונות שאמורות להציג את אישיותו או עיסוקו של המצולם ובכך התפרץ לו זרם מסוים שמציג צילומי פורטרט בצורה שונה מבעולם הציור. פתאום יש צילומים ראדיקלים של אנשים ודמויות שונות ולפעמים עם שימוש באביזרים ותפאורה שלא קשורה באופן מוחלט לצילום פורטרט קלאסי שאמור להזכיר ציורים קלאסים בעולם הציור. אותם צילומים לרוב נחשבים צילומי תדמית וגם בקטגוריה זאת יש הרבה משתנים ודברים שונים אחד מהשני. דוגמא מפורסמת לשבירת המוסכמות זה צילום של אנני ליבוביץ לשחקן הכדורגל "פלה" – צילום שמציג רק את רגליו החשופות של שחקן הכדורגל המפורסם.

צילום פורטרט קלאסי. צלם : ניר רויטמן

לפי דעתי כאשר מדברים על פורטרטים חשוב לתת מחשבה לצורה שבה היו מציגים אנשים בעולם הציור. רוב הדמויות שהיו מופיעות בציורים שאנחנו מכירים מהמאות הקודמות – היו אנשים בעלי ממון או משפחות מלוכה שהיה צורך בלהציג אותם בצורה מרשימה לתיעוד שיישאר להמשך ההיסטוריה. לפי דעתי התקופה הנפלאה ביותר בעולם הציור היא התקופה הויקטוריאנית שמלאה בפורטרטים קלאסים מרשימים ריאליסטיים ומדהימים. אני כצלם פורטרטים מאוד אוהב את הסגנונות הללו וגם מנסה לשחזר אותם בצילומיי בדרכים מודרניות.

צילום פורטרט קלאסי. צלם : ניר רויטמן

אז מה הדרך הנכונה בליצור דיוקן למצולם? האם להציג את האישיות שלו גם אם הוא ליצן או להציג אותו בצורה מרשימה? כאן יש התלבטות מסוימת ולמעשה קביעת מטרות. בעבר אם היינו רוצים ציור שלנו או של בני משפחתנו אז העלות הייתה מאוד גבוהה ולא ריאלית לרוב האנשים. לכן רוב האנשים שכן יכלו להרשות לעצמם, לרוב קיבלו הזדמנויות בודדות במהלך החיים לקבלת פורטרט משלהם. כאשר יש לאדון מכובד רק תמונה אחת שלו אז כן, היא חייבת להיות מרשימה ולהציג אותו באופן המלכותי ביותר. כיום אנחנו חיים בעידן אינסטנט שבו אנחנו יכולים ישר לצלם מאות תמונות שילכו איתנו בכיס בכל מקום. כלומר אם אנחנו רוצים תמונה של עצמנו אז אנחנו רק מוציאים טלפון סלולרי מהכיס וזה מספיק לנו. אבל מה קורה אם אנחנו רוצים תמונה שלנו שתלווה אותנו בחיים לאורך זמן ולא עוד תמונה רגעית שנתעלם ממנה? לשם כך אנחנו כנראה נפנה למישהו שיוכל לדייק את הרצון שלנו שיצלם אותנו.

צילום פורטרט קלאסי. צלם : ניר רויטמן

אם אצטרך לענות על התשובה מה זה צילום פורטרט בשבילי - פורטרט או דיוקן הוא צילום של אדם אשר מציג אותו בצורה אשר יש לה חשיבות להישמר לאורך זמן והיא אמורה לייצג את הנראות שהצלם ניסה לשדר למצולם. כלומר, כן אני מאמין שפורטרט אמור להציג תמונה מרשימה ולרוב בעלת מאפיינים קלאסיים שלקוחים מעולם הציור. התמונה אמורה לייצג מראה אלמותי של המצולם ולהצטלם בסגנון שאינו אופנה חולפת. אחד הסגנונות שאני כצלם פורטרטים מתחבר אליהם יותר אלו הציורים הויקטוריאנים של אנשי מלוכה על רקע כהה.

צילום פורטרט קלאסי. צלם : ניר רויטמן

ארצה לדבר על פורטרט של צלם פורטרטים מפורסם בשם יוסוף קארש. צלם פורטרטים קנדי ממוצא ארמני מהמאה הקודמת. יוסוף קארש צילם מפורסמים רבים כגון אלברט איינשטיין והמלכה אליזבט בצעירותה ואנשי מפתח אחרים. הוא ידוע כמאסטר אמיתי. אחת התמונות שלפי דעתי הכי משפיעות שלו הייתה למעשה תמונה שבה הוא צילם את וינסטון צ'רצ'יל. בתמונה המדוברת צ'רצ'יל נראה זעוף פנים וזאת אחת התמונות הכי מפורסמות של צ'רצ'יל. הסיפור מאחורי התמונה גם מעניין. יוסוף קארש הגיע למתחם שבו היה ראש הממשלה של בריטניה וינסטון צ'רצ'יל (כיהן בין היתר במלחמת העולם השנייה ועוד תקופה נוספת אחרי). כאשר יוסוף קארש הגיע אל המקום היו לו מספר דקות לצלם את וינסטון צ'רצ'יל עד שהוא חוזר לפגישה חשובה אחרת. כאשר וינסטון צ'רצ'יל יצא מהפגישה החשובה הוא ישר הדליק סיגריה וראה שצלם מחכה לו. יוסוף קארש ביקש מצ'רצ'יל להניח את הסיגריה בצד על מנת שהוא יוכל לצלם אותו. צ'רצ'יל התעלם. יוסוף קארש ידע שאין לו שום צורך בתמונה של ראש הממשלה עם סיגריה בפה ובמהירות ובמחשבה תחילה הוא הוציא בכוח את הסיגריה מפיו של צ'רציל וישר צילם תמונה של אדון צ'רצ'יל. וינסטון צ'רצ'יל המופתע היה עצבני עד מאוד אך היה מאופק מול הצלם שמולו.

צילום זה אינו שלי והוא הוסף על מנת להציג את אשר כתוב בפוסט

זהו צילום של אחד מצלמי הפורטרטים הגדולים ביותר של המאה הקודמת - יוסוף קארש

התמונה שיצאה ליוסוף קארש זאת התמונה המפורסמת בשחור לבן שבה רואים את וינסטון צ'רצ'יל זעוף פנים וזאת אחת התמונות שהביאה לביסוס העמדה של צ'רצ'יל כפוליטקאי קשוח ולכינויו "הבולדוג האנגלי". תמונה זאת עזרה גם להעלות את המוראל של העם והצבא הבריטי שנתנה להם הרגשה שיש להם מנהיג קשוח וחזק. אז כן, זאת דוגמא שונה של פורטרט בעידן הצילומי שאינה מציגה את המצולם בצורה ניחוחה ועדינה. אך החשיבות ההיסטורית של התמונה הזאת תרמה רבות לדימוי של בריטניה כולה ולא רק של צ'רצ'יל העומד לפניה. למעשה אף שצ'רצ'יל צולם הרבה פעמים במהלך חייו, כולם יזכרו אותו בצורה הזאת ולכן ניתן לקרוא לתמונה זאת גם צילום פורטרט תדמיתי. אז פעם הבאה שמישהו אומר לכם שפורטרט זה סתם צילום של בני אדם או שזה רק צילום פנים או חצי גוף או כל הגדרה אחרת– תזכרו שפורטרט זה יותר מזה.

צילום פורטרט קלאסי. צלם : ניר רויטמן

אהבתם? נהניתם? למדתם? מוזמנים לקרוא עוד פוסטים בבלוג הצילום שלי בלינק הבא www.roitmanphoto.com/blog

ניתן להגיב כאורחים מבלי להשאיר פרטים מזהים כגון מייל. רק לרשום שם וניתן לבחור למטה להגיב כאורחים.

Nir RoitmanComment