NIR ROITMAN
Long exposure - blog.jpg

בלוג צילום

בלוג צילום לא חייב להיות גיקי וטכני, הבלוג שלי מדבר בגובה העיניים. מגוון פוסטים בבלוג עם טיפים טובים לצילום שחלקם הגדול נותן משמעות חדשה לגישה שלכם כצלמים וגם למתעניינים.

בלוג צילום לא חייב להיות גיקי וטכני - לפחות זה מה שאני מאמין בו. אני כן מאמין שבלוג צילום יכול גם לדבר על צילום כתרבות מהנה ולא רק כדף של נוסחאות מסובכות. אני מקווה שתמצאו את בלוג הצילום באתר שלי כייחודי ומקווה שזה יעניין אתכם שכן הבלוג צילום שלי מדבר על צילום בגובה העיניים בצורה נגישה.

אני לא מדבר כאן על דברים טכנים ומנסה יותר לדבר על משמעות ודעות על עולם הצילום. אמנם יש פוסטים על טיפים לצילום, אבל אתם גם תתקלו בהרבה טיפים לא ישירים שבאים כגישה פילוסופית שיגרמו לכם לחשוב יותר לעומק לפני שאתם מתחילים לצלם. בבלוג תשמעו דעות על דברים מעניינים שאולי מעסיקים או עוברים בראשם של צלמים או אנשים שמתעניינים בצילום.

אני שם אצלי כמטרה בבלוג צילום שלי גם לעניין אנשים רגילים שלא ממהרים להפוך לצלמים, אך יודעים שאין מה לעשות וצילום זה כבר חלק מהחיים שלנו בעידן הדיגיטלי. אתם מוזמנים לקרוא בבלוג ומקווה שתהנו. אם נהניתם מפוסט מסוים - אני אשמח אם תשתפו את הכתובת שלו ברשתות החברתיות או אפילו באתר או בבלוג שלכם ותספרו בכמה מילים לקוראים הבאים למה אתם מאמינים שהם יהנו מאותו פוסט.

השאיפה לשלמות בצילום וכמה שהיא לא נכונה.

השאיפה לשלמות היא ערך שאנחנו כבני אדם לא נולדנו איתו, אך בכל זאת הוא לא זר לנו. אני משער שרובנו מכירים הרבה תחומי עניין שיכולים ליצור אצל חלקנו את השאיפה ליצור סדר ואיזון בצורה מופתית וגם אסתטיות מובהקת. זה נכון גם לצילום שהוא תחום שהשאיפה לשלמות הוא היבט שחוזר אצל רבים העוסקים במלאכה. חלקנו עוסקים בחיפוש אחרי משמעות מסוימת בצילום על ידי יצירת שלמות שכזאת. אז בבקשה, אל תפסיקו במה שאתם עושים, רק אל תקראו לילד שלמות כי זה לא מה שאתם צריכים לחפש. ברגע שאתם מחפשים אחרי שלמות, אתם שוכחים את כל מה שחשוב באמת.

שלמות בצילום זה היבט שאנחנו כצלמים מתחילים לחפש אחריו די מוקדם במהלך המסע שלנו בצילום. אין לנו עדין הבנה מה המשמעות של מה אנחנו מחפשים, אבל אנחנו מקווים שזה יתרחש במועד כזה או אחר. לרוב היצר שבנו שמבחין במה שנראה לנו מושלם נוצר כבר אחרי שאנחנו כבר סיימנו לצלם ואולי גם לערוך ואולי כאשר התמונה כבר תלויה על הקיר שלנו כמה שנים. לצערי היצר הזה שאנחנו קוראים לו חיפוש אחרי שלמות הוא לא יותר מרגש של ספק ושאר ירקות שאולי קיימים עם הביטחון העצמי שלנו, או האגו שלנו.

אז רגע, הרבה צלמים מחפשים אחרי שלמות ולא יודעים כלל מה הם מחפשים? לצערי התשובה היא כן. הסיבה שבגללה לרוב הצלמים יותר קל למצוא טעויות בצילום או החלטות לא נכונות אחרי שהם צופים בתמונה הסופית – היא בגלל שמבחינתם שלמות זה להוציא את כל מה שלא טוב בתמונה. וכן, זה נכון שיותר קל לזהות מה מחליש את התמונה מאשר מה מחזק אותה. אך במהלך ההתפתחות הצילומית של כל צלם אנחנו לומדים מה גם מחזק את התמונות ולא רק מה מחליש

במהלך הלימוד העצמי שלי של צילומי נופים התקבע בי המובן של צילום נופים קלאסי. צילום נופים קלאסי הוא שונה במהותו מתחומי צילום אחרים שניתן לשלב בהם את הצירוף תואר קלאסי, כי הוא אינו מקובע לתקופה או סגנון או טכניקה ואלמנטים שחוזרים על עצמם. אבל לשם ההסבר אני עדין אשתמש בשם התואר הנל כי הוא מכיל כללים שאמורים ליצור "תמונת נוף מושלמת".

למעשה לצילום נופים קלאסי יש כמה כללים מנחים שלא חקוקים בסלע. אין להכניס יותר מ5 שכבות מידע ויזואליים לקומפוזיציה. יש לדאוג לאלמנט או נקודת מבט עם דומיננטיות. אין להכניס אלמנטים מובהקים וברורים לקצוות התמונה. ויש להוציא את כל מה שמפריע או לא תורם אל מחוץ לקומפוזיציה. עכשיו עוד היבטים שאינם מוסברים בכתב הם מצג של איזון מופתי בין כל השכבות מידע בתמונה וכלל האלמנטים. למעשה הערמה של שכבות שמתחברת יפה בצורה ויזואלית. לשם כך אנחנו נאלצים לחשוב באופן יצירתי יותר ולעבור נקודה נקודה עד שנראה שכל הכללים התבצעו כשורה. ברגע שהכל מתרחש נכונה – אתם תקבלו תמונה מוצלחת יותר. למעשה אתם צריכים למצוא מה יגרום להכל להסתדר הכי נכון.

השאיפה לשלמות יכולה להרוס לנו את כל הצילום במיוחד אם יש עוד אלמנטים או אנשים בתמונה. מתי פעם אחרונה חשבתם לעצמכם שהלוואי שהייתם מצלמים מהבוקר עד הערב רק דוגמניות על בשמלות יוקרתיות על נופים של ארץ זבת חלב ודבש. בסופו של דבר אתם מצלמים משהו אחר וחלק גם מתבאסים שלא כך המצב. עדיין אתם צריכים לזכור שהשאיפה לשלמות היא לא מה שאתם צריכים לרדוף אחריו. אז חלקכם יגידו שאתם צריכים סה"כ להוציא את המקסימום מהצילום. אז גם לא תמיד זה נכון. בצילום אנשים יש להבין שאתם צריכים לעשות המון ויתורים על החיפוש אחרי שלמות על מנת ליצור תמונה מוצלחת יותר. אם תסתובבו סביב המצולמת שלכם ותעירו כל רגע היא תרגיש שמשהו לא עובד בצילום, זה יורגש גם בתמונה על הפנים שלה. אם אתם נוקשים מדי כלפי כל הצוות כדי לרדוף אחרי שלמות אז זה יוריד את הכוח של התמונה ממה שאולי הוא יכל להיות אם כולם היו נהנים ממה שהם עושים. אבל אם אתם מוותרים לעצמכם ואומרים שאין מה להשקיע כאן כי לא תיצא תמונה מושלמת, אז תאמינו לי שלא תצא תמונה מושלמת.

תפסיקו לחלום על מושלם ותצלמו בהווה. אני לא יודע מה איתכם אך יוצא לי הרבה להסתכל על צילומים מתחומים רבים בצילום תוך כדי מעקב אחרי צלמים שאני מכיר או הכרתי וגם אחרי צלמים רנדומלים שמגיבים ברשתות החברתיות. בחלק אמנם לא גדול במיוחד מהצילומים שאני נתקל בהם, יש היבטים של שאיפה של הצלם ליצור משהו שלא קיים בתמונה או שזה לא המקום שלו להתקיים בה. כאשר צלם מחליט שהדרך הכי נכונה לצלם ילדת בת מצווה בת 12 סה"כ  - כאילו היא אחת החברות הדוגמניות שלו שעושה פוזות כמו דוגמנית מבוגרת עם איפור תואם– אז אני מבין שלא אכפת לו מהצילומים לבת מצווה והוא רק חולם ושואף למשהו אחר שמבחינתו מסמל לו שלמות. כאשר מישהו עושה ריטוש לתמונה בצורה מובהקת יותר ממה שאנחנו רגילים לו בעולם המסחרי למישהי מבוגרת (לא בבקשתה) אז אנחנו יודעים שהוא שואף למשהו שהורס בסופו של דבר את הנראות הנכונה על מנת לרדוף אחרי נראות שלא אמורה להתקיים שם. צילום למודעה לדירה שתראה הכי מדהים ותיתן הרגשת גדלות לדירה קטנה ופשוטה שצריכה להימכר, בסופו של דבר לא תגרום למכירה של הדירה שכן היא נראית שונה מאשר איך שהיא במציאות. ללקוח זה לא יתאים. בסופו של דבר תמונה נכונה למראה צריכה להיות מותאמת למידות של מה שצריך להיות מצולם בה.

אז אם אתם מבינים שאתם לא צריכים לרדוף אחרי שלמות, אלא לרדוף יותר אחרי איזון מופתי ואסתטיות. הדרך הכי פשוטה לתאר את זה היא על ידי לעשות סדר בחדר הפרטי שלכם. לגרום לו להיראות מושלם הוא אולי משהו שלא בתקציב הנוכחי. אבל לדאוג לסדר מופתי ופונקציונאליות נכונה ואסתטיות וניקיון – זה משהו שאתם יכולים לתרגל תמיד.

כמה פעמים חשבתם לעצמכם שאולי במקום לדאוג שהכל יהיה מושלם עדיף שחווית הצילום תהיה פשוט מהנה? ובכן, זה גם דרך להסתכל על זה. מצד שני אם סדר מופתי ואסתטיות עושה לכם טוב, אז אתם גם בדרך הנכונה. הגישה שלכם להסתכלות על הדרישות שלכם מעצמכם תגרום בסופו של דבר לעד כמה אתם תמשיכו בגישה הזאת או כמה מהר צילום ייצור אצלכם תחושה של מועקה. אתם צריכים לזכור שאתם לא תמיד חייבים לרדוף אחרי משהו תיאורטי אלא יותר ללמוד להנות ממה שאתם יכולים ליצור. לשם כך כמו שכתבתי לפני, תנסו ליצור את הרצון לאסתטיות וסדר ואיזון גם בתחומים אחרים. אולי תתאהבו בזה ואולי תגלו שהכי טוב זה יצירתיות ומיני כאוס.

Nir RoitmanComment