NIR ROITMAN
Long exposure - blog.jpg

בלוג צילום

בלוג צילום לא חייב להיות גיקי וטכני, הבלוג שלי מדבר בגובה העיניים. מגוון פוסטים בבלוג עם טיפים טובים לצילום שחלקם הגדול נותן משמעות חדשה לגישה שלכם כצלמים וגם למתעניינים.

בלוג צילום לא חייב להיות גיקי וטכני - לפחות זה מה שאני מאמין בו. אני כן מאמין שבלוג צילום יכול גם לדבר על צילום כתרבות מהנה ולא רק כדף של נוסחאות מסובכות. אני מקווה שתמצאו את בלוג הצילום באתר שלי כייחודי ומקווה שזה יעניין אתכם שכן הבלוג צילום שלי מדבר על צילום בגובה העיניים בצורה נגישה.

אני לא מדבר כאן על דברים טכנים ומנסה יותר לדבר על משמעות ודעות על עולם הצילום. אמנם יש פוסטים על טיפים לצילום, אבל אתם גם תתקלו בהרבה טיפים לא ישירים שבאים כגישה פילוסופית שיגרמו לכם לחשוב יותר לעומק לפני שאתם מתחילים לצלם. בבלוג תשמעו דעות על דברים מעניינים שאולי מעסיקים או עוברים בראשם של צלמים או אנשים שמתעניינים בצילום.

אני שם אצלי כמטרה בבלוג צילום שלי גם לעניין אנשים רגילים שלא ממהרים להפוך לצלמים, אך יודעים שאין מה לעשות וצילום זה כבר חלק מהחיים שלנו בעידן הדיגיטלי. אתם מוזמנים לקרוא בבלוג ומקווה שתהנו. אם נהניתם מפוסט מסוים - אני אשמח אם תשתפו את הכתובת שלו ברשתות החברתיות או אפילו באתר או בבלוג שלכם ותספרו בכמה מילים לקוראים הבאים למה אתם מאמינים שהם יהנו מאותו פוסט.

מה מתאים לכם - בית ספר לצילום או ללמוד צילום לבד?

גם אתם חושבים על ללמוד צילום בבית ספר לצילום? אך לא בטוחים אם עדיף לכם להתחיל ללמוד צילום לבד?

אם אתם נהנים לצלם ואוהבים לשמוע את צליל התריס של המצלמה יורד ועולה, יכול להיות שכבר חשבתם על לשפר את יכולתכם הצילומיות. אתם כנראה כבר מחזיקים מצלמה חצי מקצועית או מקצועית ואולי אתם בכלל משתמשים בטלפון שלכם לצילומים שאתם מצלמים. בכל אופן היום אפשר לצלם בקלות מבלי להסתבך כמו פעם. אבל פה בדיוק מתחילה הבעיה. זה לא משנה מה הציוד שאתם מחזיקים, שכן ציוד אפשר לקנות בכסף ולהחזיק מצלמה מקצועית לא יעשה אותנו לצלמים מקצועיים - כמו שאם תחזיקו עט ועיפרון ביד אז זה לא יהפוך אתכם ישר לסופרים.

צילומים : ניר רויטמן

צילומים : ניר רויטמן

על מנת לצלם תמונה יותר טובה תצטרכו לתרגל את יכולתכם והתפיסה הויזואלית שלכם. אני מקווה שהגעתם לעולם הצילום כתחביב שעושה לכם טוב בנשמה. אבל אם הגעתם לצילום כי אתם צריכים את זה לשיווק העסק שלכם, שווה להתמקצע אפילו יותר. זה לא משנה במה אתם מתעסקים במקצוע הראשי שלכם, לתוכן ומדיה מצולמת יש תפקיד שיווקי בכל תחום. אם אתם רוצים להשתפר ולהתקדם כנראה בשביל זה תצרכו להשקיע זמן וללמוד צילום.

צילום כמו הרבה תחומים אחרים הוא תחום שיש לו סטנדרטים מסוימים שיש ללמוד. יש מה שנחשב למקצועי ומה לא ויש רמות שונות של התמקצעות. יש הרבה תחומים שאמנם כולם חלק מעולם הצילום, אך הם שונים אחד מהשני. זה לא מספיק לעבור על רשימת מטלות כדי להגיע לסטנדרט מסוים. סטנדרט בצילום זה פשוט מה שנחשב למקובל בכל רמה ולכל תת התמקצעות בנקודת זמן מסוימת. בנוסף יש תחומים שונים בצילום שאם נשלוט באחד מהם אז זה לא יאמר שנשלוט בתחום אחר בצילום. אני אתן כדוגמא היבטים שקשורים לצילום פורטרטים ומה חשוב בלימודי צילום פורטרט – התמקצעות בתאורת סטודיו, קומפוזיציה, הוצאת הבעה נכונה מהמצולם, העמדה של הגוף, כמובן ההיבט הטכני של הגדרות המצלמה, בחירות עיצוביות, עריכה ופן אומנותי. יש עוד פרמטרים אך אלו רק חלק מפרמטרים שחשובים בצילום פורטרטים. החשיבות של כל הפרמטרים האלה יכולה להיות שונה בתחומים אחרים בצילום וכמובן שאפשר ללמוד אותם. ארצה לציין שיש דברים שלומדים עם הזמן ולא רק בלימודי צילום רגילים.

צילום תדמית לזמר. צילום : ניר רויטמן.

צילום תדמית לזמר. צילום : ניר רויטמן.

אז איך מתחילים ללמוד צילום? זה לא סוד שלימודי צילום זה תחום שיש הרבה מה ללמוד בו. אך בעידן הדיגיטלי ניתן ללמוד הכול ולימודי צילום הם לא יוצאים מין הכלל. מי שמעוניין ללמוד צילום יכול לעשות את זה בהרבה דרכים וחלקם חופפים אחד את השני ומומלץ לשלב ביניהם. השאלה איך נתחיל את הצעד הראשון שלנו בלימודי צילום. חלקנו יעדיף להתחיל ללמוד צילום באופן עצמאי וילמד צילום דרך קורסים לצילום באינטרנט או מדריכים קצרים. חלק אחר יעדיף ישר להיעזר במדריך צילום או ללמוד לימודי צילום בבית ספר לצילום או קורס צילום. אין דרך אחת נכונה ולכל אחד תתאים דרך אחרת בנקודת זמן שהוא נמצא בה.

החלק הבסיסי וההתחלתי של לימודי צילום בבתי ספר לצילום נקרא לרוב “יסודות הצילום”.  ההמלצה שלי לגבי לימודי יסודות הצילום היא לא החלטית ואני אתן גם את הדוגמא האישית שלי. בשנים הראשונות שלי בעולם הצילום כל הידע שצברתי היה רק מחומרי לימודי צילום מהאינטרנט והתנסות בצילום תוך כדי. כלומר למדתי צילום לבד מאפס. רק אחר כך בשלב מאוחר יותר החלטתי לגשת ללימודי צילום בבית ספר לצילום ובעיקר לימוד צילום סטודיו. אך בהתחלה שלי למדתי מקורסים אינטרנטים קצרים לצילום החל מלימודי הבסיס כמו לימודי חשיפה, לימוד קומפוזיציה, קורסי עריכה, לימוד על היבטים אופטיים, לימוד על היבטים טכניים ופיתוח עין צילומית ועוד. לא הכרתי אף צלם שיכולתי ללמוד ממנו ולכן אם הייתה לי שאלה אז חיפשתי אותה ברשת. אני מאמין שהסיבה שהתחלתי בצורה הזאת היא כי לא באמת שאפתי שצילום יהיה חלק מרכזי בחיי ולא מיהרתי לשום מקום. אם באמת הייתי בא בגישה שאני רוצה ללמוד צילום ולהתמקצע כמה שיותר מהר, אז כנראה שאולי בשלב מוקדם יותר הייתי חושב על לזרז עניינים ולפנות לבית ספר לצילום. אם בכל זאת אתם רוצים ללמוד לבד, אז הקושי הגדול מכולם הוא איך מתחילים ללמוד לבד צילום. אני מצרף כמה אתרים עם מגוון קורסים שניתן ללמוד מהם גם בצורה מסודרת: www.kelbyone.com  | www.creativelive.com | www.lynda.com | phlearn.com |   . כמובן שיש מגוון ערוצי youtube שבהם ניתן למצוא את כל המידע שאתם מחפשים ושם צריך לחפש.

מלבד לקחת משהו שאומר מפורשות שהוא קורס יסודות, מאיפה באמת מתחילים לחפש מידע על משהו שאנחנו לא יודעים את שמו או את קיומו? על המילה סילבוס שמעתם בעבר? תקציר של מה ילמדו בקורס מסוים. זה אומר שאנשים כבר חשבו ורשמו איך הם הולכים ללמד צילום ומה הסדר המומלץ לפיהם. הסילבוסים האלה לא ממלאים את כל החומר הלימודי בלימודי צילום ולכן המלצה שלי היא כאשר אתם נתקלים במונח או שיטה מסוימת אז מומלץ לחפש עליה מידע. תחשבו על זה כמו שמש אסוציאציות, כל פיסת מידע תוביל למשהו נוסף. בנוסף אם יש לכם בעיה מסוימת או נתקלתם באתגר אז פשוט לתאר את הבעיה במשפט ולחפש באינטרנט תשובה לה. בכללי יש המון אנשים שנחשבים לצלמים מוכרים ומעולים בתחומם שלמדו לימודי צילום באופן עצמאי. הרבה מאותם צלמים מוכרים מספרים שמעולם לא ניגשו לבית ספר לצילום או איזשהו קורס לצילום. חלקם אומרים שמסגרת אפילו כמו לימודי צילום הייתה יכולה להגביל אותם מלהגשים את הפן האומנותי שבהם.

צילום פורטרט קלאסי. צילום : ניר רויטמן

צילום פורטרט קלאסי. צילום : ניר רויטמן

עדיין כדאי לשקול ללמוד יסודות הצילום באופן לא עצמאי לגמרי - בין אם זה על ידי מדריך לצילום בעל ניסיון בהוראת הצילום או צוות שלם להוראת לימודי הצילום. בצוות אני מתכוון לבית ספר לצילום או קורס ללימודי צילום בבית ספר שמלמד עוד תחומים שאינם צילום. אין שום סיבה להתבייש בלהיעזר באנשי מקצוע וזה דבר שעל פניו יכול לחסוך לכם זמן והתעסקות וגם לפגוש עוד אנשים שנמצאים במצב כמו שלכם והם רעבים ללמוד צילום. לימודי צילום עם קבוצה תאפשר לכם לפגוש אנשים עם מכנה משותף וזה יחזק אצלכם את הרצון ללמוד עוד ועוד. כיום קיימים מלא בתי ספר לצילום וגם קורסים לצילום שנעשים על ידי גופים גדולים וקטנים וגם אנשים פרטים.

לימודי יסודות הצילום למדתם מזמן? אתם מרגישים שאתם חיים צילום ורוצים להתמקצע עוד יותר? מרגישים שאתם חייבים הדרכה יסודית על ידי מקצוענים בתחומים מסוימים בצילום? יכול להיות שהשלב הבא שלכם הוא לימודי צילום מקצועיים בבית ספר לצילום. כאן צר לי לבשר לרובכם, אין פתרון פלא. ללכת לכל בית ספר אקראי לצילום לא בהכרח יקפיץ אתכם למטרה המיוחלת להפוך לצלם הפורטרטים או צלם האופנה הטוב בעולם. לימודי צילום יכולים לתת מקפצה גדולה עד מאוד מהרמת ידע שאתם נמצאים בה ולמלא חללים של חוסר ידע בתחומים מסוימים בצילום. אך רמת ההתמקצעות שתגיעו אליה תלויה גם בצורת הלימוד של הקורס צילום וההגשה שלה על ידי המורים. וגם כמובן איך לא – בכם וברמת ההתמדה וההתנסות שלכם. כך שזה אפשרי לצאת צלם מקצוען אחרי בית ספר אבל שווה לא להפסיק ללמוד ולהמשיך בדרכם ולצבור ניסיון.

במקרה שלי בשלב מסוים הרגשתי שאני רוצה להתמקצע יותר בעולם הצילום ובעיקר רציתי ללמוד צילום סטודיו שעוד לא התנסיתי בו לבדי וידעתי שלקנות ציוד יקר ולא לדעת להשתמש בו יהיה חבל. הייתה לי גם שאיפה שהאמנתי בה שלימוד בבית ספר לצילום יכניס אותי לאווירה שבה אני אנשם, אוכל ואשתה צילום. כלומר היה כאן רצון גם לחוות חוויה של לימודים כמו כל תחום אחר.

שנייה אחת לפני שאתם נרשמים לבית הספר לצילום הקרוב - בתי ספר לצילום לא נולדו שווים בכלל. למעשה חלקם כל כך שונים אחד מהשני וסטודנטים מבית ספר לצילום אחד לא ילמדו מה שילמדו בבית ספר לצילום שני וההפך. הסיבה לכך היא שתי גישות שונות עיקריות ללימודי צילום ותחום ההתעסקות. יש בתי ספר שידגישו בפני הסטודנטים שלהם שהם הולכים ללמוד צילום כחלק מעולם האומנות וזה יושפע מסגנונו של מנהל המחלקה (שלא תמיד אקרא לו אומנותי). אבל מה עם החלק הטכני והפרקטי? היכול להיות שסטודנט ילמד 4 שנים לימודי צילום בבית ספר לצילום שנחשב למוכר ומפורסם ולמעשה הרמה הטכנית שלו תישאר כמו שהייתה בחודש השני ללימודים? צר לי לבאס אתכם אבל גם זה יכול לקרות וזה קורה. כשאני חיפשתי בית ספר לצילום שמלמד צילום סטודיו אז החלטתי שאני אעבור גם על עבודות של הסטודנטים והבוגרים וזה היה הפרמטר הכי חשוב לי מכל דבר אחר. רציתי לראות לאיזה רמה הסטודנטים לצילום הגיעו וגם מה הם מציגים ומה הם מצלמים ומה האידיאל היופי שחופף את עבודות הצילום שם. לשם כך אני אסביר על משפט שנחקק בראשי שאמר צלם אמריקאי שמלמד צילום באינטרנט. "יש בתי ספר טכניים שמלמדים סטודנטים לצילום להגיע למצב שהם משתלבים בשוק העבודה ויש בתי ספר שמלמדים איך לעשות תערוכות מהכסף של ההורים". נשמע אבסורד נכון? הבנתי כמה שזה נכון רק אחרי שפגשתי סטודנטים מבתי ספר אחרים בזמן שלמדתי צילום בבית ספר לצילום.

צילום פורטרט. צילום : ניר רויטמן

צילום פורטרט. צילום : ניר רויטמן

במקרה האישי שלי לאחר התלבטות ארוכה החלטתי שאני רוצה ללמוד צילום סטודיו בבית ספר לצילום "סטודיו גברא" בתל אביב. "סטודיו גברא" הוא אחד מבתי הספר הוותיקים ביותר ללימודי צילום בארץ ולא הכרתי אותו לפני שהתעניינתי ללמוד צילום. לבית ספר יש כמה מסלולים מפוצלים ושמחתי מכיוון שלא היה לי צורך ללמוד לימודי בסיס בצילום. במהלך ריאיון הקבלה ב"סטודיו גברא" אחרי תצוגה של תיק העבודות שהיה לי בזמנו - הוצע לי להיכנס למסלול ניסיוני שהבית ספר ניסה בזמנו לראשונה. הם קראו לו קורס צילום "פרימיום" ושמחתי להיות חלק מהמחזור הראשון של הקורס לפני כמה שנים. למעשה זה מסלול למידה לצלמים שכבר יש להם רקע בצילום ולא צריכים ללמוד את כל החומר שלומדים במסלולים מוקדמים יותר. הוא שילב לימודי צילום סטודיו ביחד עם צילום וידאו עם הרבה חלקים פרקטים ולא רק תיאורטים.

הלימודים בבית ספר בסטודיו גברא היו פוריים ואחד הדברים הכי חשובים שהרווחתי בלימודים זה חזרת התשוקה לצילום ולימודי הצילום. למעשה ידעתי שאחרי כמה שנים שהגעתי בהם לרמה מסוימת ולא התקדמתי הרבה מעבר – יצא שמשהו עצר אותי מעט וחלק מהזמן זה גרם לי להניח את המצלמה בארון. רק אחרי שחזרה התשוקה הזאת בתקופת הלימודים הצלחתי להתקדם במסע שלי. בתקופת הלימודי צילום שלי ב"סטודיו גברא" הרגשתי את ההתקדמות שלי מחודש לחודש בתפיסה הצילומית והיכולות הטכניות שלי בצילום. בבית ספר עצמו למדתי כמובן על תאורה, על צילום אנשים או צילום מוצר, היבטים ופרמטרים חשובים ודברים נוספים רבים. מלבד צבירת ידע תיאורטי בתחום הצילום שיפרתי גם את היכולות הפרקטיות שלי.  "סטודיו גברא" הוא עדיין הבית הספר לצילום שאני הכי ממליץ עליו בארץ. ועל מנת שלא תפזלו ישר לחו"ל,  בזמן וגם אחרי הלימודים שלי ב"סטודיו גברא" חשבתי על החלום להתמקצע עוד יותר בחו"ל. עד כה לא מצאתי קורס ארוך ושלם שהייתי יכול לקחת במקומו והיה מקדם אותי יותר ממה שלמדתי שם וגם היה מתאים לי.

המסע שלי לא נגמר כשקיבלתי את התעודה על סיום הבית ספר. הבנתי שאני מסוגל עכשיו להתמקצע יותר וחלק גדול מזה תלוי בניסיון שאני אצבור תוך כדי צילומים והתנסויות שונות. לימודי הצילום נתנו לי דחיפה רצינית ומילאו לי הרבה חללים של מידע שלא היה לי, התקדמתי מהר יותר בתחומים שלבד לא הייתי מגיע להם בטווח הזמן הזה. בתיאוריה כאשר אני למדתי, נתנו לי גישה חופשית לסטודיו לצילומים אישים ולעבודות - אך לצערי לא ניצלתי את ההזדמנות. לכן אם נותנים לכם בבית ספר לצילום שלכם גישה חופשית לסטודיו - תנצלו כמה שיותר ותתאמנו בלי הפסקה. אם אין לכם מצולמים חדשים - תצלמו מוצרים או את עצמכם.

צילום פורטרט. צילום : ניר רויטמן

צילום פורטרט. צילום : ניר רויטמן

אחד הדברים שאני הכי ממליץ לצלמים בכל הרמות לעשות הוא מאוד פשוט. תמיד לחפש עוד ועוד תמונות והשראה אומנותית וטכנית. אמנם מכל כך הרבה צילומים שאנחנו נתקלים בהם כל יום זה נשמע מוזר, אך אנחנו לא נתקלים מספיק בתמונות טובות ביום ביום. תמיד תחפשו עוד ועוד צלמים לעקוב אחריהם ותכנסו לאתרים של גלריות וצלמים ותשאבו קצת השראה ויופי. כאשר אתם מסתכלים על צילום סטודיו תנסו להבין איך הצלם או הצלמת האירו את הדמות או את האובייקט. כאשר אתם רואים תמונה עם עריכה טובה תנסו לשחזר את העריכה והסטייל שלו. תדמיינו מה הצלם אמר ואיך הוא התנהג ליד המצולם. תנסו להבין מה עובר בראשו של המצולם. ככל שתלמדו יותר את זה אז תתקדמו בהרבה יותר מהר. המלצה שלי שהמליצו לי בבית ספר לצילום "סטודיו גברא", זה לעשות אוסף של תמונות להשראה ממרחב רחב של נושאים ותת נושאים. גם אני לאט לאט עושה תיקיות של תמונות בנושאים מסוימים. תחשבו על לאסוף תמונות עם העמדה מעניינת של המודלים, תאורה מעניינת, נושא מעניין וכו. בסופו של דבר אחד הדברים שאתם תפתחו יותר מכל וזה הדבר הכי חשוב בצילום מקצועי – אידיאל היופי שבו אתם מאמינים ואליו אתם שואפים ברמה המקצועית שלכם. יש מגוון אתרים שיש להם קהילה רחבה שבה ניתן לחפש תמונות מעניינות שהעלו צלמים רבים. לדוגמא | fstoppers.com | 1x.com | 500px.com |   ועוד.

כלומר אחרי לימודי הצילום צריך להמשיך ללמוד? התשובה היא מומלץ. מלבד שכדאי שיהיה בסיס חזק וטוב, מומלץ להתמקצע בכל פינה שצצה. בתי ספר לצילום יכולים לתת לכם קרקע פורייה להתקדם מהר יותר במסע שלכם בעולם הצילום, אבל זה אומר שכדאי להמשיך ולהתקדם. אני ממליץ לחפש השראות מעולם הצילום. ממליץ לחפש צילומים טובים ומלאי השראה, לחפש סגנונות מגוונים ומוצלחים ולחפש צלמים יוצאי דופן. כמובן שהדבר הכי חשוב הוא להמשיך לצלם ולצבור ניסיון. לפעמים בתקופה שאנחנו מתעסקים בלימודי הצילום אז הצד האומנותי בנו מתגבש מהר יותר מאשר הצד הטכני בעל היכולות. לפעמים זה גם ההפך, הצד הטכני משתפר מהר אך חסרה לנו נגיעה של חופש אומנותי. המסע של כולם בעולם הצילום הוא גם מסע של זהות אישית וראייה צילומית שייחודית רק לנו (בערך). לכן המסע הזה לא נפסק ואם אתם מרגישים האטה זה סימן שאתם צריכים לחפש השראות חדשות ולפגוש אהבה חדשה בעולם הצילום וכמובן את הדרך שלכם שתהיה נכונה רק לכם.

ודרך אגב, אני שמח גם להמליץ על בית הספר “סטודיו גברא” שבו למדתי צילומי סטודיו והזכרתי את שמו. אני מצרף למי שמתעניין ומעוניין להתפתח בעולם הצילום גם קישור לאתר שלהם. https://studiogavra.co.il

ניתן להגיב כאורחים מבלי להשאיר פרטים מזהים כגון מייל. רק לרשום שם וניתן לבחור למטה להגיב כאורחים.

Nir RoitmanComment