NIR ROITMAN
Long exposure - blog.jpg

בלוג צילום

בלוג צילום לא חייב להיות גיקי וטכני, הבלוג שלי מדבר בגובה העיניים. מגוון פוסטים בבלוג עם טיפים טובים לצילום שחלקם הגדול נותן משמעות חדשה לגישה שלכם כצלמים וגם למתעניינים.

בלוג צילום לא חייב להיות גיקי וטכני - לפחות זה מה שאני מאמין בו. אני כן מאמין שבלוג צילום יכול גם לדבר על צילום כתרבות מהנה ולא רק כדף של נוסחאות מסובכות. אני מקווה שתמצאו את בלוג הצילום באתר שלי כייחודי ומקווה שזה יעניין אתכם שכן הבלוג צילום שלי מדבר על צילום בגובה העיניים בצורה נגישה.

אני לא מדבר כאן על דברים טכנים ומנסה יותר לדבר על משמעות ודעות על עולם הצילום. אמנם יש פוסטים על טיפים לצילום, אבל אתם גם תתקלו בהרבה טיפים לא ישירים שבאים כגישה פילוסופית שיגרמו לכם לחשוב יותר לעומק לפני שאתם מתחילים לצלם. בבלוג תשמעו דעות על דברים מעניינים שאולי מעסיקים או עוברים בראשם של צלמים או אנשים שמתעניינים בצילום.

אני שם אצלי כמטרה בבלוג צילום שלי גם לעניין אנשים רגילים שלא ממהרים להפוך לצלמים, אך יודעים שאין מה לעשות וצילום זה כבר חלק מהחיים שלנו בעידן הדיגיטלי. אתם מוזמנים לקרוא בבלוג ומקווה שתהנו. אם נהניתם מפוסט מסוים - אני אשמח אם תשתפו את הכתובת שלו ברשתות החברתיות או אפילו באתר או בבלוג שלכם ותספרו בכמה מילים לקוראים הבאים למה אתם מאמינים שהם יהנו מאותו פוסט.

הלו צלמים! שכחתם שאתם מותג?

בתור צלמים זה לא משנה אם העלתם תמונה אחת לאינטרנט או אלף – אתם התחלתם לבנות מותג. המותג הזה קיים בפלטפורמות שפירסמתם בהם והוא לא אקסלוסיבי רק לצילומים שהעלתם. ברגע שהשם שלכם מופיע על משהו, גם אם זה תגובה בפורום על אוכל, אתם מדברים בתור המותג שלכם נקודה. אז כמה דברים שחשוב לדעת לכל צלם שרוצה שהמותג הזה שהשם שלו נושא יהיה בעל ערך.

בעולם הצילום, רב הגלוי על הנסתר. ברגע שאני אראה תיק עבודות של צלם אני ישר אבין מספר דברים שעל חלקם אולי לא חשבתם כלל. אז כן, דבר ראשון תבינו מה הוא מצלם באופן כללי. פורטרטים, חתונות – דברים אישים, דברים מסחריים, אומנות או צילומי תדמית. צלמים אחרים חדי עין יבינו מה הרמה של אותו הצלם ואיפה הוא ממוקם בסקאלה בשוק. אבל משהו אחד שלפעמים קל לפספס זה מה הצלם הזה אוהב לצלם. כשאני מתכוון במה הוא אוהב לצלם אני לא מתכוון מה הקטגוריות צילום שמופיעות לו באתר. זה קצת טריקי אבל אם יש פאטרנים שחוזרים על עצמם ומוטיבים שאולי מופיעים מספר פעמים – אולי שמה נמצא את הנפש של הצלם.

עכשיו יש מוטיבים שחוזרים אצל הרבה צלמים וחלקן אולי מפריעים לי, אבל לא בהכרח לכולם. האם אתם רואים בתמונות של אותו צלם שיותר חשוב לו לבטא את עצמו אומנותית גם אם זה בא על חשבון הייצוגיות והכבוד למצולם בתמונה? אולי יש תמונה שיש בה קצת יותר הומור כלפי המצולם או מכניסה אותו למקום אינטימי ולא נעים כל כך או מוזר? ובכן ברגע שאני נתקל במשהו כזה אני ישר יודע שהצלם שם את המצולם במקום שני ואת ה"אומנות" שלו במקום הראשון. עכשיו ההצגה של הצילומים האלה בונה מותג. אבל המותג הזה לא יתאים לנראות שאני מבקש לראות, אף על פי שאולי היא תרגיש מדהימה למישהו אחר שחשובה לו האומנות.

הרבה צלמים יודעים להיות נחמדים כשצריך. עד כמה נחמדים אתם שואלים? ממש נחמדים, אפילו יותר מדי. אבל מה קורה כשפתאום הלקוח אומר לכם שאתם יקרים והוא מצא צלם זול יותר במחיר שמבחינתכם הוא שבירת שוק ורוצים שגם אתם תוזילו את המחיר? ובכן המצב הזה מוכר לכל צלם. אבל אם התגובה הראשונה שלכם זה "תלכו לצלם בטלפון שלכם!". או הגרסה היותר מתחכמת שאומרת "תצלמו בזול ואז כשהכל יראה גרוע ותרצו לבכות תחזרו על ארבע". או הביטוי האינסופי "זול עולה ביוקר". בקיצר אתם ישר מציבים את עצמכם במקום שאומר ללקוח "אם אתם לא לוקחים אותי, הכל יהיה גרוע". במקרה הזה הדבר היחיד שאני בתור לקוח הייתי מרגיש זה סוג של זלזול. כי כללי השוק המוכרים לנו לגבי אנשי מקצוע לרוב זה אם מישהו יכול לקחת זול יותר, אז למה שאני אשלם על משהו פי כמה יותר יקר ולא רק קצת. ואתם בתור צלמים ובעלי עסק לא הסברתם למה כדאי לקחת אתכם. ולא, להגיד שאתם משלמים מיסים והמצלמה שלכם יקרה יותר זה לא הסבר. תחשבו על זה ככה – אתם יכולים לקחת מונית באוטו פשוט ואתם יכולים לקחת מונית של מרצדס. ללקוח שנכנס למכונית לא אכפת. הוא רוצה רק להגיע למקום מסוים והוא משוכנע שהמחיר צריך להיות שווה בין שתי המוניות.

בכל אופן יש הרבה דרכים איך להסביר ללקוח מה אתם שווים. דרך אחת זה גם לומר שאתם מכירים את השוק, ואתם גם מכירים מה הן הסיבות שבגללן צלמים לוקחים מחירים זולים יותר. בנוסף אתם גם מבינים שקיימים צלמים שלוקחים מחירים גבוהים מהשווי של העבודה שלהם יחסית לשוק. אבל אתם מכירים היטב את השווי של העבודות של עצמכם ויודעים כמה הן יכולות לתרום ללקוח ולכן הם מתומחרים בצורה שבה הם מתומחרים. אבל גם זה לא מספיק. אתם יכולים להראות להם עבודות קודמות עם לקוחות ועד כמה הצלחה הייתה עם קמפיין שצילמתם. תוכלו לפרט עוד ולהציג עובדות והכל. אם בכל אופן ההחלטה של הלקוח הזה היא לא לשלם מעבר למחיר שאתם לא מוכנים לקבל – חשוב לשחרר אותו בצורה נעימה ולאחל לו בהצלחה. אולי אפילו לאחל לו שתפגשו כשהתקציב יתאים. אולי הוא ימליץ עליכם בסופו של דבר לחבר עם כיסים עמוקים יותר. אבל אם את השיחה אתם סיימתם בצעקות וטריקת טלפון, סימן שהמותג שלכם כבר מייצג משהו לא טוב ללקוח אחד וזה כבר יותר מדי.

עכשיו הרבה צלמים עושים את זה ולא תמיד מובן לי מה עובר בראשם. מכירים את הצלמים האלה שמצלמים את הלקוחות שלהם בצורה מדהימה כל הזמן? בטוח שכן. עכשיו מה קורה כשפתאום אתם מוצאים את האינסטגרם שלהם שהם מצלמים בו בטלפון אנשים ועציצים לצד כל מיני חתולות רחוב? ובכן אתם רוצים להאמין שאין ערעור ממשי שאתם יכולים לצלם יפה כשאתם רוצים. אבל למה אתם מצלמים דברים משעממים ומכוערים בכוונה לאינסטגרם? האם החשק שלכם לצלם דעך? האם לא אכפת לכם איך רואים אתכם הלקוחות שלכם? ובכן הרעיון של "מה אכפת לי, זה רק אינסטגרם" זה משהו שאני נתקל בו הרבה. אני רואה צילומים עם מלא פילטרים וחיתוכים גרועים של צילומים ברחוב בלי אף טיפת כישרון ויכולת ויזואלית. ובכן, מצד אחד אני אומר לעצמי ש אולי הצלם במשבר כרגע והוא בכוונה מצלם גרוע, ומצד שני אני אומר לעצמי, סבתא שלי מצלמת יותר יפה בעזרת הטלפון שלה. כי בסופו של דבר זלזול מוליד זלזול. ואם בכל מקרה הלקוח מאמין שכאשר הצלם מצלם ללקוחות אחרים אז הוא משקיע, עדיין הוא יזכור שאותו צלם יודע גם לזלזל. ברגע שלקוח בטוח שאתם יכולים גם לזלזל, זה לא ייצא ממנו. אז אל תראו את הצד החלש שלכם.

עכשיו אתם בתור צלמים כנראה יש לכם מילה בעולם המודרני. כנראה אתם מגיבים בפייסבוק על דברים ואולי גם באתרים אחרים ופורומים. מה שאתם תגידו ומה שאתם תציגו שאתם אוהבים – הלקוחות שלכם ימצאו וכך הם יבינו מה חשוב לכם יותר וגם יבינו איך אתם מתבטאים. עכשיו זה נכון לכל אחד, ולא רק לצלמים. גם אם כתבתם בשיא העצבים בקבוצה סגורה של עבודות לצילום עד כמה ההצעות מחיר הזולות האלה הורסות את השוק והתעצבנתם על הלקוחות – ובכן הלקוחות שלכם רואים את זה. יותר מזה, הם רואים את זה ולא רואים עד כמה אתם אולי נחמדים כשאתם רוצים. אז חשוב להבין – ברגע שהשם שלכם מופיע היכנשהו, אתם ישר מדברים בתור המותג שלכם. חשבו טוב טוב מה המותג שלכם היה רוצה להגיד ללקוחות שלו. אין מקום לתיקון רושם ראשוני.

עכשיו משהו שאתם צריכים להבין ולהתאים לכבוד הלקוחות שלכם והקהל שלכם. אם יש לכם קטגורייה שלמה באתר על צילומי בת מצווה ושורה מתחת יש לכם קטגוריית צילומי עירום. מבחינת קהל היעד שלכם, כנראה פספסתם את שניהם. אמא ששולחת את הבת שלה עם צלם לרוב אפילו לא תכנס לראות את שאר צילומי הבת מצווה כשתראה שיש לכם קטגורית עירום. גם היא לא תבדוק עד כמה אלגנטית אתם יכולים לצלם עירום אומנותי. היא מבחינתה תעדיף לא לשלוח את הבת שלה ותעדיף צלם או צלמת שיש לה ווייב יותר משפחתי. והאמת בצדק. אני מסכים עם זה מאה אחוז. עכשיו אולי אותו דבר לגבי הלקוחות שלכן שרוצות צילום בחוף הים בבגד שלא מסתיר הרבה. אם כל הפורטפוליו שלכם זה צילומי משפחה, קייק סמאש, ניו בורן ובת מצווה. כנראה היא לא תבין לאן היא נכנסה והיא גם תצא. אתם צריכים בתור מותג להחליט מה אתם מציגים תחת האתר ותחת המטרייה של כל הפלטפורמות שלכם. אם אתם עדיין מעוניינים בשניהם אז תעשו הפרדה גם בשם המותג ולא תחת השם שלכם. עדיף 2 אתרים שונים לנישות שונות, מאשר אתר אחד שאף לקוח לא מבין מה הוא עושה בו.

לסיכום אתם צריכים להבין שמעכשיו כל דבר שאתם עושים הוא תחת המטרייה של המותג שהוא אתם. אני מזכיר שזה לא שאתם צריכים להיזהר ולדאוג ולחשוש. אתם כן צריכים להיות מחושבים יותר. אתם צריכים להפוך לאנשים שיותר קל לעבוד איתם ויותר נעים להיות בחברתם ובתקווה שאתם כבר כאלה. בכל מקרה מי שלא הספיק להיות נחמד בעבר -  אז להיות צלם זאת הזדמנות טובה להתאמן על זה.

ניתן להגיב כאורחים מבלי להשאיר פרטים מזהים כגון מייל. רק לרשום שם וניתן לבחור למטה להגיב כאורחים.

Nir RoitmanComment