NIR ROITMAN
Long exposure - blog.jpg

בלוג צילום

בלוג צילום לא חייב להיות גיקי וטכני, הבלוג שלי מדבר בגובה העיניים. מגוון פוסטים בבלוג עם טיפים טובים לצילום שחלקם הגדול נותן משמעות חדשה לגישה שלכם כצלמים וגם למתעניינים.

בלוג צילום לא חייב להיות גיקי וטכני - לפחות זה מה שאני מאמין בו. אני כן מאמין שבלוג צילום יכול גם לדבר על צילום כתרבות מהנה ולא רק כדף של נוסחאות מסובכות. אני מקווה שתמצאו את בלוג הצילום באתר שלי כייחודי ומקווה שזה יעניין אתכם שכן הבלוג צילום שלי מדבר על צילום בגובה העיניים בצורה נגישה.

אני לא מדבר כאן על דברים טכנים ומנסה יותר לדבר על משמעות ודעות על עולם הצילום. אמנם יש פוסטים על טיפים לצילום, אבל אתם גם תתקלו בהרבה טיפים לא ישירים שבאים כגישה פילוסופית שיגרמו לכם לחשוב יותר לעומק לפני שאתם מתחילים לצלם. בבלוג תשמעו דעות על דברים מעניינים שאולי מעסיקים או עוברים בראשם של צלמים או אנשים שמתעניינים בצילום.

אני שם אצלי כמטרה בבלוג צילום שלי גם לעניין אנשים רגילים שלא ממהרים להפוך לצלמים, אך יודעים שאין מה לעשות וצילום זה כבר חלק מהחיים שלנו בעידן הדיגיטלי. אתם מוזמנים לקרוא בבלוג ומקווה שתהנו. אם נהניתם מפוסט מסוים - אני אשמח אם תשתפו את הכתובת שלו ברשתות החברתיות או אפילו באתר או בבלוג שלכם ותספרו בכמה מילים לקוראים הבאים למה אתם מאמינים שהם יהנו מאותו פוסט.

אתם לא מספיק מקוריים כצלמים, האם זה בסדר?

מכירים את הביטוי לכל בן אדם יש תחליף? ובכן הביטוי הזה תופס בהרבה מקומות עבודה, האם גם צלמים נכנסים לקטגוריה?

כדי לחשוב אם בכלל נרצה לענות על השאלה צריך להבין למה אנחנו מוכנים לשאול את השאלה הזאת. האם אנחנו כצלמים מוכנים לחשוב שאנחנו לא ייחודיים מספיק? האם אנחנו יכולים לדמיין שהאומנות שלנו והצד היצירתי בנו לא מספיק חזק כדי שלא יהיה ניתן לוותר עליו. ובכן אנחנו יכולים להודות שכל צלם טוב קיבל השראה ממגון רחב של צלמים אחרים. אנחנו יכולים גם להודות שחלקנו קיבל השראה מהמאסטרים מובילי הדרך הצילומית שביססו את עולם הצילום בזמנו. חלקנו יסכים להודות שהסטייל צילום שלו שואב באופן ישיר השראה מצילומים רנדומלים אחרים. נצטרך להודות, אנחנו כצלמים שואבים השראה אחד מהשני ומטמיעים בביצוע שלנו את הטעם והיכולת הביצועית שלנו.

איך הגענו למצב שיש כל כך הרבה תמונות דומות אחת לשנייה. צילומי פורטרט עם תאורה דומה, רקע זהה, ריטושים קרובים, צבעוניות שחוזרת על עצמה אצל צלמים רבים ועוד הרבה אלמנטים שונים שפשוט מזכירים אחד את השני. יכול להיות שאנחנו יכולים להודות שצלמים מצלמים לפי סטנדרטים מסוימים שנהוגים בתעשייה ובעולם האומנות. יש דברים שכבר הוכיחו את עצמם ככאלו שיפים ולא שווה להתרחק מאידיאל יופי מסוים. לפעמים נרצה לגוון, אך כבר בעומקי מחשבותינו אנחנו מרגישים יופי מסוים בביצוע של צילום כלשהו שנחקק בתת מודע שלנו. בסופו של דבר, ככל שצלם מתמקצע יותר - ככה הוא יודע יותר טוב מה נחשב ליפה ומה יותר יבלוט לטובה.

ובכן בעידן הנוכחי הצילומים שלנו הם אולי מוטציות אחת של השנייה. כל אחד יבצע לפי היכולת שלו ולפי מה שיותר מעניין אותו. אבל האם זה תמיד היה ככה? ובכן, בראשית אולי לא היה תוהו ובוהו וחושך על פני תהום. צלמים קצת גיששו אך כבר בעבר ניתן היה לראות מגוון סגנונות וטכניקות שחזרו על עצמם. המצלמות העתיקות הגבילו את חופש הפעולה של הצלמים ולכן נוצרו סגנונות קבועים מראש של צילומים. לדוגמא בגלל החשיפה הארוכה המצולמים לא יכלו לחייך או לזוז. המצולמים היו צריכים לשבת בצורה מקובעת על כסאות מיוחדים שיחזיקו את הצוואר שלהם. מה שנתן איפיון לתמונות האלה הוא לפעמים כיוון מסוים בתאורה הבסיסית וכמובן המאפייני לבוש של המצולמים והתפאורה. בזמנו התייחסו אל צלם כאל טכנאי לכל דבר ולא היה כאן מחשבה שאולי צלם מבצע איזשהו אקט של אומנות. מאז אותם ימים הרבה דברים השתנו ואני שמח שכך. הטכנולוגיה שהתפתחה וממשיכה להתפתח פתחה לצלמים מגוון אפשרויות כמעט אין סופי. ברגע שיש כל כך הרבה אפשרויות אז כדי להתבלט צריך להביא את המגע האישי.

אז איך אנחנו יכולים למצוא את המגע האישי הזה, את הטאצ' של ההשראה שיציג אותנו כייחודיים? ובכן, חשוב לדעת למה אתם רוצים להשוות בשאלה הזאת. ככל שצלם יתמקצע ויבנה גוף עבודות רחב יותר, כך ניתן יהיה לראות אצלו דברים מסוימים שחוזרים על עצמם שהם הטביעת אצבע הייחודית שלו. זה יכול להיות המבט במצולמים שלו שהוא השתקפות של ההרגשה שמסיב הצלם על המצולם בזמן הצילום. זה יכול להיות סגנון עריכה או צבעוניות מסוימת שאופיינית לו. זה יכול להיות נרטיבים סיפוריים או תודעתיים שחוזרים על עצמם בגלל התעסקות ועניין גובר ברעיון מסוים. חלק גדול מהצלמים לא מודעים לטביעת אצבע שלהם וחלק גדול רוצה להאמין שהוא יודע מה הטביעת אצבע שלו וינסה לחזק אותה כדי לאפיין את עצמו בצורה מסוימת. אם אתם רוצים להאמין שטביעת האצבע שלכם היא סגנון התאורה שלכם והרקע ודברים שניתן לשחזר באופן טכני – אתם טועים, חלקית. אתם יכולים להיות מזוהים עם תאורה וסגנון עריכה מסוים. יכול להיות שיש לכם סדרה של צילומים שתפסה תאוצה. אבל טביעת האצבע שלכם עדיין תלויה בבחירות יותר מעמיקות ולפעמים בתת מודע שלכם והם מאופיינות באופי האישי שלכם.

אז איך לקבל נכון השראה בצילום? איך ניתן יהיה להרחיב את המכלול התודעתי שלנו שחופף עם עולם הצילום? ובכן, זה נכון שתצטרכו לקבל השראה מצילומים אחרים, זה לא היה קשה להבין. אבל אחד הדברים שתצטרכו להתאמץ לעשות זה לקבל השראה מצילומים טובים וחשובים. אנחנו מוקפים בכל כך הרבה צילומים מיותרים כל יום שלא תורמים לנו כצלמים וגם לא כבני אדם. אתם תצטרכו להיות סקרנים ולחפש בגלריות שונות באינטרנט שמאופינות בכך שיש בהם גם קהילה מקצועית של צלמים. תצטרכו לעבור בין הרבה תמונות מיותרות ולמצוא תמונה שמעניינת אתכם ולראות מי הצלם שצילם אותה ולראות עבודות אחרות שלו. תכנסו לתחרויות צילום ותסתכלו על התמונות המובילות ותחקרו על הצלמים שצילמו את התמונות שהכי התחברתם אליהם. תכנסו לאתרים שלהם ותמשיכו לחפש עוד ועוד.

לצרכים אישים בלבד תשמרו את התמונות שאתם יכולים לשאוב מהם השראה ותכינו אוסף של צילומים טובים שאתם יכולים לחזור אליהם כשאתם רוצים לתכנן צילום משלכם. תקחו השראה מפוזות של מצולמים, תקחו השראה מתאורה, רקע, עריכה, סיפור, אלמנטים פיזים, מצולמים מגוונים. יש הרבה דברים שניתן לשאוב מהם השראה בעולם הצילום. הכי חשוב תצלמו ותתמקצעו כמה שיותר כי עדיין להרבה צלמים הצד הטכני שיודע לבצע מתבסס תוך כדי ההתקדמות האישית שלנו. היכולת שלנו ליצור משהו חדש או להשתמש באלמנטים ששאבנו מהם השראה תלוי בביצוע הצילומי שלנו. יש ביטוי שאומר "לפעמים הצד האומנותי מתפתח מהר יותר מהצד הטכני". מה שכן, הצד האומנותי תלוי מאוד בצד הטכני כדי להיראות מבוסס.

אז האם זה בסדר שאנחנו לא מספיק מקוריים כצלמים? ובכן, תשתדלו להיות מקוריים ותשתדלו להיות כמה שיותר יצירתיים איפה שניתן. תנסו דברים חדשים ואל תתקבעו במה שקל או במה שאתם כבר שולטים בעל פה. תצלמו במקומות אחרים, אנשים אחרים, ותנסו לגוון כמה שיותר ואז תגלו שאתם מספיק מקוריים כצלמים.

ניתן להגיב כאורחים מבלי להשאיר פרטים מזהים כגון מייל. רק לרשום שם וניתן לבחור למטה להגיב כאורחים.

Nir RoitmanComment