למה אנחנו אוהבים תמונות נופים?
למה אנחנו אוהבים לראות נופים ואיך זה שבעולם המודרני העמוס והצפוף אנחנו צריכים רק רגע קצר של רוגע מהטבע שייתן לנו אי של שפיות.
אנחנו נולדים בעולם קטן, עולם שגדל בתודעה שלנו משנייה לשנייה. כל חדר וכל פיסת טבע מגדילים את העולם שלנו בזמן שהראש שלנו מצלם ומתעד את כולו, מצלם ושומר בראשנו את העולם כפי שרק אנחנו מכירים. העולם האמיתי הוא גדול והוא מכיל טבע ונופים שחלקם עוצרי נשימה וחלקם מרתיעים ומרתקים. צבעוניות, אור, טקסטורות וחווית נשמרים אצלנו בראש כתמונה מדהימה ומורכבת. העולם הפנימי שלנו מורכב ממיליארדי תמונות כאלה. חלק מאותן תמונות מרהיבות עיצבו אותנו ואת האהבה שלנו למקומות, אנשים, מראות, ואת אידיאל היופי האישי שבחרנו לטפח לנו. צילום נוף יכול להראות מקום כמו שהוא וצילום נוף מעולה של צלם טוב גם מעביר את אותה חוויה שנמצאת במקום שצולמה התמונה.
היום בעידן שאנחנו חיים בו אנחנו יכולים להיות מודעים יותר ליופי שקיים בטבע בפינות וחלקים רחוקים מאתנו בעולם. הנופים שאנחנו נתקלים בהם בטיולים יכולים לרתק אותנו וליצור אצלנו תחושות מדהימות. צילומי נוף יפים שעשויים היטב יכולים לא רק לשמר ולהחזיר אותנו לאותה הרגשה נפלאה, אלא גם ליצור אצלנו את החוויה הזאת מצילום במקום שלא היינו בו מעולם. לפעמים החלומות שלנו לטיול במקום מסוים בעולם התחיל אצלנו בצורה מודעת או לא מצפייה בתמונה מאותו מקום. תמונות נוף שראינו כילדים או אפילו כמבוגרים יצר אצלנו תחושה שאנחנו רוצים לחוות עוד מהמקום הזה.
בני אדם לרוב אוהבים להיזכר בתמונות הנופים שבהם הם גדלו, נופים דומים יכולים לעורר בהם הרגשת נוסטלגיה עמוקה. הוריי עד עכשיו מתרגשים כמו ילדים כשהם רואים עצי צפצפה עם גזע לבן כמו שגדלו ליד העיר שבה הם גדלו. בתור ילד אני זוכר כמה הוריי ניסו להעביר לי גם את תחושת ההתרגשות הזאת כשנסענו באוטו וראינו עצים כאלה בדרך. אבל מלבד תמונות נופים שראינו והכרנו, מדוע אנחנו מתרגשים מנופים שנמצאים בארצות אחרות ששונים מכל מה שהכרנו בימי חיינו?
ובכן, רוב האנשים יעדיפו מראות של שדות ירוקים, אגמים כחולים, נהרות ועצים. לכל אחד מתמונות הנופים הללו היה תפקיד באבולוציה האנושית והזיקה אליהם שורשה גם אצלנו בתת מודע. הטבע הזה סיפק לאבותינו מים לשתייה, אוכל, כלים ודברים אחרים שגרמו לו לחשוק ולרדוף אחרי הטבע הזה. כיום לעומת זאת בעולם המערבי אנחנו מוקפים בנוף אורבני ויותר בטון מאשר ירק. הרגשת החסר הזאת מעצימה עוד יותר את הרצון לראות טבע כשאנחנו יכולים. לטבע יש השפעות חיוביות על תפקודינו ולצערנו למחסור בו יש תוצאות הפוכות. מלבד מה שאנחנו לוקחים מהטבע אנחנו גם מקיפים את עצמנו בו מעט. לדוגמא רחובות שמלאים בעצים מעניקים תחושת ביטחון לתושבים ומעלים את תחושת רמת החיים. לעומת זאת ילדים שגדלים בלי גישה ומרחק מהטבע עלולים לסבול יותר מהפרעות כמו הפרעות קשב, דיכאון, חרדה, יכולת יצירתיות ירודה, השמנה ועוד השפעות בריאותיות פיזיות ונפשיות.
היום בעולם האורבני שבו אנחנו גרים התרגלנו לעובדה שכל פיסת טבע שנמצאת לידנו - נוצרה על מנת לתת לנו קצת תזכורת לעולם של פעם ולנופים של פעם. אנשים מחזיקים עציץ קטן בדירה שלהם שיהווה להם אי של שפיות ורוגע. אז היום כשהכל בקטן כתזכורת – אנחנו רוצים יותר אך לא תמיד יכולים. היום חלקנו במקום להחזיק את אותו עציץ על עדן החלון – מחזיקים תמונה או ציור של קצת טבע. תמונות נופים מדהימות או צילומי טבע מרגיעים נמצאים אצלנו ברקע של המסך, לחלקנו תלויים תמונות נופים ממוסגרות על הקיר, או אפילו כציור נוף על הסדין של המיטה. המרחבים הפתוחים שאנחנו רואים בתמונות נוף יכולים לספק לדימיון שלנו מספיק מזון שייצור לנו חוויה משלימה. יכול להיות שהתרגלנו לעובדה שאנחנו לא מוקפים טבע, אבל משהו בנו חייב את התזכורת הזאת וזה דבר טוב וזה כנראה גם לא ייגמר.
מוזמנים לבקר בגלרית הנופים בלחיצה כאן לחיצה על אחת התמונות תוביל אתכם לחנות מוצרים מודפסים עם התמונה שבחרתם.
ניתן להגיב כאורחים מבלי להשאיר פרטים מזהים כגון מייל. רק לרשום שם וניתן לבחור למטה להגיב כאורחים.