למה צלמים מתחילים מפחדים מצל? ומה זה אור בכלל?
צלמים אוהבים אור, מה הם אוהבים יותר מאור? אור איכותי. אבל למה צלמים מתחילים מפחדים משימוש בצל כחלק מהתאורה שלהם? קודם כל בואו נבין מה זה אור וצל.
חלקנו שמע על המשפט שאומר שאור הוא חברו הכי טוב של הצלם. האור אחראי על הצורה שבה ייראו המצולמים שלנו וגם על הנוף שמסביבנו. זה אולי ישמע מוזר לשמוע את זה, אבל צלמים מקצועיים רואים אור בכל מקום. רגע גם לא צלמים רואים אור בכל מקום כשהוא קיים. אז מה ההבדל? ההבדל הוא שלאור יש תכונות ששונות מלדוגמא מים. זה לא רק שאלה של כמות, אלא עוד רבדים שונים. ולפני שנדבר על זה לא הכמות זה האיכות, נצטרך להבין מה זה אור וממה מורכבת תאורה. אז בואו נפתור את זה.
אור הוא מרכיב מאוד מיוחד ואם אתם למדתם לראות אור אז אתם תבינו שהתכונות שלו שונות מלדוגמא מים. למים יש תכונה למלא את החלל שיכול להכיל אותם. אור שונה לגמרי. לאור יש את הרצון שלו והוא יותר עקשן. עד כמה עקשן? ראש בקיר בערך. איפה שהאור ייגע ישירות אז יהיה מואר יותר חזק מאזור שהוא לא פגע בו. אם האור מגיע מלמטה, אז נרגיש בזה. זה ידוע שהאור יכול לחזור בעוצמה נמוכה יותר כהחזר אור מקירות לבנים או אפילו מהבגדים שלנו ושאר דברים. לאור יש תכונה של כיוון. יש כיוון ישיר ויש גם אור מפוזר שמורכב מהרבה החזרי אור שונים שהופכים לאחד.
אז הבנו שלאור יש כיוון. אך מה עוד מייחד את האור? ובכן אחד הדברים שצריך ללמוד על אור, זה חוסר אור, כלומר צל. וצללים לא נולדו אחידים. מה שמיוחד באור וצל זה החיבור ביניהם. האחד לא יכול לחיות בלי השני. צל יכול להיות דבר דומיננטי ולמלא את רוב התמונה שלנו, והוא יכול להיות גם שולי ולהימצא בחלקים מינורים בתמונה. בכל אופן, מלבד להסתכל על התמונה ולבחון כמה אור וצל יש לנו בצילום, שווה להסתכל על המעברים בין האור לצל.
היום תלמדו על מעבר מדורג בין האור לבין צל והיופי שזה מביא לאיכות של האור. תארו לכם שאתם רצים לכם ריצה קלילה לקראת הערב. יצאתם כשהכל סביבכם מואר והשמש עדיין מאירה בשיא עוצמתה. אתם רצים ורצים ופתאום בשנייה אחת חושך מוחלט ואתם עוצרים את הכל ומנסים להתרחק מכלל סכנה שכן זה יוצר אצלכם לחץ ואולי פחד. לפתע אתם הולכים צעד אחד אחורה, והנה הכל מואר כמו קודם. מוזר אה. המעברים האלה קיימים בתאורה והם מתאפיינים במעברי אור חדים. לרוב התאורה הזאת תיחשב כתאורה קשה עם צללים קשים. למה קשה? כי היא לא נראית רכה ולא כי קשה להגיע אליה. כדי ליצור תאורה קשה ניתן להשתמש באור קטן יחסית רחוק מהמצולם. ניתן גם לשחק עם הכיוון של האור כדי שלא יאיר את כל הפנים וייצור חלקים יותר מוצלים לפי רצוננו האומנותי.
עכשיו דיברנו על אור קשה, עכשיו נדבר על אור רך. תדמיינו לכם את אותו סיפור שאתם יוצאים לריצה לקראת הערב והכל מואר. אתם רצים ורצים ובהדרגתיות הערב יורד לו והאור נחלש. אתם רוב הזמן לא שמים לב לזה אפילו. בשלב מסוים אתם רצים ורצים ושמים לב שמכוניות התחילו להדליק את הפנסים שלהם ואז אתם מבינים שכבר חשוך יחסית וצריך לחזור הביתה. בדרך הביתה אתם כבר רואים שעוד מעט יהיה חשוך לגמרי ואתם איכשהו מספיקים להגיע לפני שהאור נעלם לגמרי. ובכן, המעברי אור כאן היו בהרבה יותר הדרגתיים. ולא רק שהם היו יותר הדרגתיים, אלא הייתם יותר רגועים בזמן הריצה שלכם. למעברי אור הדרגתיים ועדינים בין אור לצל לרוב נקרא אור רך. שכן מדובר במעברים רכים ועדינים שגם יוצרים אצלנו הרגשה יותר נעימה לצופה. איך ליצור אור רך? ובכן מקור האור צריך להיות כמה שיותר גדול ביחס למצולם וגם יש יתרון לאחידות שבו והקרבה אל המצולם.
במה תורם לנו צל ולמה אנחנו חייבים לשלוט בצל כדי לשלוט בתאורה. כדי להבין במה תורם לנו צל אז תקחו עיפרון וציירו עיגול ריק. מה מאפיין את העיגול הזה? כמו מה הוא נראה? ובכן, הוא נראה כמו סתם עיגול. אבל בואו ותוסיפו לו הצללה בפנים והציירים המוכשרים בינינו כבר ייצרו ממנו כדור תלת מימדי אמיתי. פתאום אנחנו כבר לומדים להכיר את אותו עיגול ולהבין שיש לו צורה אמיתית וגם גודל. אנחנו יודעים שהוא נראה כמו כדור. אנחנו גם מבינים לפי הצד שמוצג לנו, איך יראה כנראה הצד האחורי שלו שלא מוצג לנו. הצל מבטל את המצג השטוח והמשעמם ומוסיף חיים והיבטים ויזואלים ולמעשה מייצר צורה תלת מימדית לכל דבר. אחד הדברים שמיוחדים בצילום זה שלא חייב שהחלק האחרון באובייקט או פנים של מצולם יהיה צל, ניתן לבחור שהצל יהיה גם בין שני אורות.
עכשיו כשהבנו מה זה צל ואור נחזור לשאלה המקורית, למה צלמים מתחילים מפחדים מצל ולא משתמשים בו מספיק או נכון? ובכן האמת חלקם משתמשים בו גם יותר מדי. תדמיינו לכם שכל המאכלים בעולם מעכשיו ייוצרו בלי מלח ותבלינים בכלל. מבאס לגמרי נכון. תדמיינו לכם שמעכשיו יש קצת הרבה יותר תבלינים בכל מקום והכל מלוח. כן גם זה מבאס, עדיף בכלל בלי תבלינים במקרה הזה. אבל רגע, מה מגביל אתכם מלתבלן במידה הנכונה? ובכן, כדי לדעת לתבלן נכון, צריך לדעת לדייק עד לרמות הקטנות. שבריר קטן של מלח וקצת פפריקה והכל בטעם טוב, אלא אם כן אתם מאלה שאוהבים הכל חריף אש. התבלינים האלה הם משל לצל. אנחנו צריכים לדעת ששליטה באור היא נגררת של שליטה בצל ולא ההפך. צלם מקצועי צריך לדעת שמה שמייחד את התמונות שלו זה לא כמות האור שהוא משתמש בה, אלא צורת הצל שהוא מדייק ומכוון בתמונה. צלמים מתחילים לרוב משתדלים יותר להכניס הרבה אור לצילומים שלהם ופחות חושבים על צל. לפני שאתם חושבים על איך אתם רוצים את האור שייפול על המצולם שלכם, תחשבו איפה אתם רוצים צללים ואיזה. תתחילו להסתכל על צל ולתכנן אותו ותראו איך אתם משתפרים מהר יותר.
ניתן להגיב כאורחים מבלי להשאיר פרטים מזהים כגון מייל. רק לרשום שם וניתן לבחור למטה להגיב כאורחים.