המהפכה הכי גדולה בצילום מאז המצאת הדיגיטל. AI.
עולם הצילום לעולם לא עוצר ותמיד מתקדם ומשאיר מאחור את מי שלא התקדם איתו. תהפוכות כמו המצאת הפילם, הדיגיטל, המניפולציות... כולם מבשרים רק דבר אחד – עולם הצילום תמיד מתפתח כדי להקל וכדי להנגיש את עצמו לאחרים. מי שבעבר פיתח מיומנויות מיוחדות בטכנולוגיות ישנות, מוצא את עצמו לומד מחדש איך להתאים את עצמו לקדמה או נשאר מאחור. לכן גם מי שבעבר נחשב לעילוי, עדיין הוא יצטרך ליישר יכולות כנגד המתחרים החדשים שלו.
המהפכה האחרונה בעולם הצילום שזכורה להרבה צלמים ותיקים לטובה ולרעה הוא המעבר לדיגיטל. פתאום צילום הפך להיות נגיש לכולם מבלי שיצטרכו לדעת יותר מדי איך לפתח תמונות בחדר חושך, איך לחסוך בפילם יקר, או לדעת שיש לך מספר מוגבל של תמונות פר סשן. התפתחות תוכנות הצילום והעריכה שהיוו את חדר החושך המודרני – העלו את רמת הגימור שהכרנו בתקופת הפילם לרמה חדשה לאיכויות שלא ידענו קודם בצילום. התקדמות החיישנים במצלמות אפשרו טווח דינמי משוכלל, אפשרו להרבה צלמים גם להגיע לנראות שלא הייתה אפשרית מלפני וגם הקלו על צלמים חובבים שלא שולטים ביכולות המצלמה שלהם.
אך מה מביא איתו עולם הAI, האינטליגנציה המלאכותית, לעולם הצילום. ובכן, לא מדובר במשהו שצץ רק עכשיו. צלמים כבר שנים משתמשים בתוכנות או חומרה שמקלים עליהם בעבודה. החל מדברים שהתרגלנו לסמוך עליהם כגון פוקוס אוטומטי במצלמה ואפילו פוקוס עוקב אחרי עינייים. אך טכנולוגיות מתקדמות אחרות ברמת התוכנה הם אלו שמעניינות כרגע יותר מתמיד. ריטושים בכמה קליקים וסליידרים, העלמת אובייקטים, טיפול בתאורה על הפנים בקטנה ועוד. כל אלה קיימים כבר בשוק וחלק מהצלמים מזלזלים בהם כרגע – אך הקצב שהטכנולוגיות האלה מתפתחות הוא עצום והולך להיות נגיש לא רק על מחשבים חזקים ותוכנות יקרות – הוא הולך להיות מובנה אצלכם בטלפון. והאמת היום כבר רואים ניצוצות שלו בשימוש רחב בסמארטפונים רבים.
לפני שאני אדבר על כמה דברים שחלקכם כבר מכירים או שמעו, בואו תשמעו על פרויקט Gaugan שהוכרז לפני מספר שנים של חברת Nvidia שמייצרת שבבים מתקדמים וכרטיסי מסך ועוד. לחברה יש פרויקט מהפכני שנוגע לעולם הצילום בצורה שלא יכולנו לדמיין לפני כמה שנים. אם חלמתם להיות צלמי נוף וחשבתם למכור תמונות שלכם בגלריות אינטרנטיות – עוד שנייה לא תצטרכו לצאת מהחדר כדי ליצור תמונת נוף ייחודית. הטכנולוגיה שחברת Nvidia פיתחה נותנת לכם את האופציה לצייר קומפוזיציה פשוטה באתר שלהם ומערך AI מתקדם ייצור תמונה ריאליסטית שתוכלו לשנות את צורותיה בלחיצת קליק. נכון להיום המערך לא מיועד להיות בשל וחברת Nvidia נותנת לנו רק הצצה באיכות נמוכה של הטכנולוגיה הצילומית שלה. תציירו אבן בתוך הים ותוסיפו שמיים, תשנו את השעה והנה לכם – תמונת שבעבר היה צריך לנסוע לאיסלנד כדי לצלם אותה.
חלקנו אהבו את הטרנד הצילומי שבו העלנו תמונות של עצמנו וקיבלנו דוגמאות זקנות שלנו או אפילו היפוך המין שלנו. הטכנולוגיה קיימת כבר והיא כבר משכנעת. אבל ברגע שחברה כמו Adobe מנגישה אותה, אז אתם יכולים לדעת שזה הולך להיות גדול. כבר היום בגרסת הפוטושופ האחרונה ניתן לראות איך בכמה סליידרים אנחנו מעלים צילום פורטרט של בן אדם וגורמים לו להיראות צעיר יותר או זקן יותר. על הדרך נבחר אם הוא יחייך או יראה עצוב יותר, עם שיער דליל יותר או עבה יותר.
חלקכם כבר יודע שיש אנשים מאוד מוכשרים בעולם שהעבודה שלהם זה להחזיר לצבע תמונות שצולמו בשחור לבן. אכן מדוברים באמנים דיגיטלים מוכשרים. אך בשנים האחרונות כבר ראינו איך חברת My heritage הנגישה את הטיפול האוטומטי שלה לנושא ועכשיו גם חברת Adobe בפוטושופ החדש. המצב הזה מאפשר להרבה אנשים לראות צבעוניות שלא נראתה מעולם של סביהם ואפילו שלהם בתקופה מוקדמת יותר. חלק מהתמונות יוצאות מוצלחות יותר וחלק פחות. אני מאמין שבעתיד זה יעשה טוב יותר מאשר מה שעושים אמנים מעולים ברחבי העולם.
הדבר הבא ישמע מהפכני לחלקכם, אך אני אעצור אתכם שנייה. חלק מהטכנולוגיות האלו כבר קיימות ומשתפרות משנה לשנה. תוכנות שבקליק וסליידר עושות ריטושים שהיו לוקחים בהרבה יותר זמן למרטשים ולצלמים. שינוי ותיקון תאורה על הפנים. החלפת רקעים והוספת מקורות אור על בתמונה. כל הדברים האלו כבר קיימים ואני מאמין שבעתיד המהלך הזה יהיה יותר מונגש ויותר מוצלח.
התקדמות החיישנים הדיגיטליים גם עוזר ובעתיד תוכלו להחליף בקלות כל תאורה שצילמתם על בן אדם ולתת לו מראה שניתן היה לקבל רק בסטודיו. להחליף רקע כבר היום זה עניין של קליק וכמה תיקונים ובעתיד יוספו לזה עוד יכולות. למעשה טכנולוגית הAI המתקדמות של העתיד ביחד עם התקדמות חומרה שנמצאת במיינסטרים תאפשר לכל אחד להפוך להיות מספיק טוב כדי להיראות מקצועי. אולי אנשים יצלמו את חבריהם בטלפון והתוכנה בטלפון תתקן את עיוות העדשה, תחליף את התאורה, תחליף את רקע הצילום, תעשה ריטושים על הפנים ועל הגוף. והנה, עוד 80 אחוז מצרכני הצילום בעולם לא צריכים לשלם הון כדי לקבל צילום פורטרט שנראה מקצועי. בעתיד מי שירצה תמונת פורטרט קלאסית במראה או סטייל כמו שאני מצלם, יעשה את זה אצלו בגינה בלי בעיה בטלפון של הבן שלו.
שניה שניה. מה זה אומר כל זה? מה זה אומר לצלמים? בוא תבינו, עולם הצילום קיבל באהבה את תרבות הפייק. אנשים התרגלו לראות דברים לא בצורה שהם צולמו בה. גם היום יש אמנים דיגיטלים שמשלבים תמונות שונות שאפילו לא שלהם ויוצרים משהו חדש לגמרי. בינתיים זה נמצא בגבול אפור ולא מקובל על ידי כולם, אך משתמשים בו המון בעולם הפרסום. בסופו של דבר מניפולציות יותר טבעיות יתקבלו בברכה. צלמים רבים יאבדו את היתרון שיש להם בשליטה בתאורה, בשליטה בעריכה, בגיוון של הלוקיישנים שהם מחפשים ומכירים, וביחד עם התקדמות הסמארטפונים ושילובי העדשות בהם יהיה פה ממש מסיבה.
צילום הופך להיות כה נגיש שהרבה צלמים לא יקבלו מספיק עבודות. מצד שני הרבה אנשים יכנסו בקלות לתחום וכמובן שיורידו את היוקרה של כל עולם הצילום המקצועי. אל תגידו לי שמכונה או תוכנה לא תחליף בן אדם. אל תגידו לי שזה לא מספיק אומנותי או מקצועי. בעתיד התוכנות האלה ישתכללו הרבה יותר ואם כבר היום משתמשים בהם, אז אתם יכולים להבין שזה חלק מעתיד הצילום. לאנשים לא אכפת תמיד אם הצלם הוא זה שהאיר אותם או שלמעשה הייתה תוכנה שהצליחה לייצר תאורה ותוצאה שבעבר היינו צריכים לשלם אלפי שקלים כדי לקבל. וכן, לא לכל האנשים חשובה הדרך האומנותית של צלמים. בסופו של דבר אין צלם שהמציא את הגלגל. כל הסגנונות כבר קיימים והם שותפים לרעיונות ויזואלים קיימים, גם אם מדי פעם יש חידוש כלשהו.
טוב מה, אז לעזוב את עולם הצילום המקצועי? דבר ראשון זה לא אומר שחייבים לנטוש את הספינה. מצד שני כמו בכל דור יהיה צריך להתגמש למציאות החדשה. אני מאמין שיש דברים שייקח זמן עד שמכונות ותוכנות יוכלו לעשות יותר טוב מבני אדם. דבר ראשון בעולם צילום הסטילס המסחרי זה הופך להיות יותר ויותר מקובל לראות תמונות שעברו מניפולציות שיוצרות מציאות חדשה. שילוב תמונות או compositing באנגלית תהיה יכולת שתהיו חייבים כדי להנגיש ללקוחות שלכם רצון שיהיה סטנדרט בעתיד. דבר שני זה צילום וידאו. כבר שנים מדברים על זה שעולם הסטילס הפך להיות כה נגיש וקל להתמקצע בו יותר מאי פעם. וידאו גם הפך להיות נגיש יותר אך מצריך עדיין התמקצעות בהרבה רבדים שתוכנות לא יחליפו בקרוב. בנוסף בוידאו קל יותר לאדם הרגיל להרגיש אם מדובר בתוצאה חובבנית או מקצועית. בסטילס לעומת זאת יש אנשים שמשום מה מרוצים גם מדברים שלא הייתי מעלה לאינסטגרם בחודש הראשון שבו החזקתי במצלמה.
הפסקה הזאת נוספה בהמשך אחרי שהחלטתי להוסיף דברים נוספים שכתבתי בפוסט קודם על עתיד הצילום. יש כמה סיבות נוספות שבגללהם אני מאמין יותר בעתיד של צילום וידאו. כבר היום יש מצלמות שמצלמות ברזולוציות גבוהות בוידאו כגון 8K. מדובר על רזולציה של כ33 מגהפיקסל שכבר גבוהה יותר מהרבה יכולות חיישן של מצלמות סטילס. בעתיד צלמי וידאו יוכלו לצלם בוידאו ולבחור אחרי הצילום את הפריים האולטימטיבי שבו הכל מתחבר טוב יותר.
אחד הדברים שמתפתחים במהירות שיא בתקופתינו זה יכולות הדיפפייק. למעשה החלפת פנים למצולם בוידאו בצורה שיוצרת מציאות חדשה. משחקנים שכבר לא איתנו עד לזיוף הכרזות פוליטיות. מה שכן, אני מאמין שבעתיד הדבר הזה יהיה כה נגיש, שנוכל אפילו להראות לילדינו או נכדינו סרטי הוליווד או סרטי גיבורי על שבו אנחנו או הם יככבו בדמויות הראשיות. נשמע לכם כמו עתיד רחוק עד מאוד? לא עד כדי כך. כבר יש תוכנות או אפליקציות שעושות דבר דומה. אמנם הכלים היותר כבדים שמורים למערכות יותר מורכבות, אך גם אלה ירדו לעם עם הנגשת הטכנולוגיה והוזלתה.
ניתן להגיב כאורחים מבלי להשאיר פרטים מזהים כגון מייל. רק לרשום שם וניתן לבחור למטה להגיב כאורחים.